3 tips die je helpen minder te kopen | essentialiving
3314
post-template-default,single,single-post,postid-3314,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,qode_popup_menu_push_text_top,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

3 tips die je helpen minder te kopen

3 tips die je helpen minder te kopen

Houd jij aan het eind van je geld ook altijd een stuk maand over? Zou je eigenlijk wat meer willen sparen? Merk je dat spullen je helemaal niet gelukkiger maken? Heb je eigenlijk al te veel zooi in je huis? Of wil je gewoon wat bewuster leven en uitgeven? Dan heb ik hier 3 manieren voor je die je helpen minder te kopen.

 

1. ruim eerst je huis op

Afgelopen weekend heb ik mijn benedenverdieping weer helemaal opgeruimd. Mensen die mijn huis kennen, moeten dan altijd een beetje lachen. ‘Jóuw huis? Opruimen? Wat valt daar dan op te ruimen?’. Ik bedoel dat ik dan elk laatje, kastje, doosje en blikje doorspit om te kijken of ik alles wat daar in zit nog wel wil hebben. Het doel is dan altijd om zo veel mogelijk weg te gooien. Dat ruimt namelijk echt heerlijk op! :-) Maar zelfs ik kom in mijn opgeruimde huis altijd nog dingen tegen waarvan ik niet eens meer wist dat ik het had. Grote kans dat ik het alweer nieuw was gaan halen op het moment dat ik het nodig had. Zonde. Kijk eerst wat je hebt, pas dan kan je bepalen wat je eventueel nog nodig hebt.

 

2. bepaal of je het echt nodig hebt

Hier heb ik al eerder over geschreven. Bepaal vóórdat je iets daadwerkelijk bij de kassa gaat afrekenen, of je het wel echt nodig hebt. Of ben je eigenlijk alleen maar aan het shoppen omdat je je verveelt? Wat ook helpt, is om wat extra tijd in te bouwen. Koop het artikel niet meteen. Wanneer je het de dag of week erna nog steeds heel graag wilt hebben, kan je het alsnog gaan halen. Is het dan al weg? Dan zie ik dat als een teken… ;-)

 

3. hou bij waar je je geld aan uitgeeft

Waar gaat je geld naar toe? Hou dat ‘ns bij. Je kan hier zelfs een 30-dagen doel van maken, door 30 dagen lang alles wat je uitgeeft op te schrijven. Van boodschappen tot boeken. Van koffie-tjes in de stad tot kleding. Echt alles. Je zal zien dat er verrassende dingen uit komen. Want ineens is heel zichtbaar dat die 4 euro hier en € 3,50 daar, voor bijvoorbeeld die koffie-tjes, in een maand toch ineens dik honderd euro is. Inzicht is alles. Daarna kan je veranderen. Als je dat wilt natuurlijk.

Helpt dit je? Ik hoor het graag!

Gaby_origineel zwart

Tags:
, , ,