3 Tips om op je eigen pad te blijven | essentialiving
6032
post-template-default,single,single-post,postid-6032,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,qode_popup_menu_push_text_top,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

3 Tips om op je eigen pad te blijven

3 Tips om op je eigen pad te blijven

Ik schreef het vorige week al: ik denk dat ons nieuwe statussymbool ‘gelukkig zijn’ gaat worden. En dan echt, oprecht, gelukkig zijn, naar jouw éigen maatstaven van wat dat voor jóu betekent. En dus niet volgens wat ‘hoort’ of ‘moet’ om het label ‘gelukkig’ te mogen dragen.

Nu ik er trouwens verder over nadenk, komt het er dus eigenlijk op neer dat het hele fenomeen ‘statussymbool’ misschien wel gaat verdwijnen. Want het woord houdt per definitie in dat er een standaard is waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor een label (statussymbool = uiterlijk teken van maatschappelijk aanzien). En van een ‘standaard’ gaan we denk ik af. Daar hóóp ik dat we van af gaan! Laten we daar met z’n allen van af gaan alsjeblieft… Helemaal zelf bepalen wat jouw route is in het leven. Wat jouw pad is om te volgen. Welke weg jij bewandelt om gelukkig te zijn. Hoe fijn is dat!

Ik weet uit ervaring dat het heel moeilijk is om echt je eigen pad te bewandelen. Helemaal als het nogal afwijkt van de standaard. Ik worstel er dagelijks mee. Er zijn mensen om mij heen die het niet begrijpen, die zich zorgen maken en die het liever anders zien. Niet uit onwil hoor, dat zeker niet! Zij hebben gewoon een andere visie op het leven. Eentje die vraagt om een stabiele leefomgeving zonder risico’s. Ze zijn gewoon bang dat ik een misstap maakt. Lief, maar heel eerlijk, die tegenwerkende energie kan ik nou net niet gebruiken. Mijn eigen, alternatieve route volgen is al lastig genoeg zonder dat.

 

Wat helpt mij om op mijn eigen pad te blijven?

1. Omring jezelf met mensen die je snappen

Het is fijn om gesteund te worden, dus verzamel mensen om je heen die hetzelfde denken als jij en die ook hun eigen creatieve pad willen volgen.

2. Blijf dicht bij jezelf

Mij helpt het enorm om dagelijks te mediteren. Een kwartiertje maar. Nog voor het ontbijt (ben je er lekker voor de rest van de dag van af). Ik kan het niet uitleggen, je moet het echt zelf ervaren, maar ik merk het gewoon als ik het een dag niet doe. Door te mediteren kom ik in contact met mezelf en neem ik beslissingen vanuit mij zelf. Wanneer jij een andere manier hebt om dicht bij jezelf te blijven, bijvoorbeeld wandelen in de natuur of yoga, dan is dat uiteraard ook prima.

3. Zet door!

Downs. Ik ken ze hoor. Legio! De kunst is om door te zetten. Voor mij werkt het goed om een down periode te accepteren en er gewoon maar te laten zijn. Het wegduwen of ontkennen heeft toch geen zin. Dus heb je er ff de pee in? Zie je het niet meer zitten? Ga wat leuks doen! En vertrouw er op dat er ook weer een ‘up’ komt.

Gaby_419U

Tags:
, ,