4 Voordelen van minder spullen kopen | essentialiving
6008
post-template-default,single,single-post,postid-6008,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,qode_popup_menu_push_text_top,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

4 Voordelen van minder spullen kopen

4 Voordelen van minder spullen kopen

Ken je dat? Het heerlijke bevrijdende gevoel dat het weggooien van spullen geeft? Dit gevoel blijkt voor iedereen hetzelfde te zijn. Vele wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat het weggooien van spullen je leven verlicht. Je gooit letterlijk ballast uit je leven. Ik kan vele honderden artikelen vinden over de positieve effecten van opruimen op je leven. Ik kan zelf tig redenen verzinnen waarom opruimen je blij maakt. En ik kan je vele tips geven over hoe je opruimt, hoe je het aanpakt en hoe je het vasthoudt.

Maar wat mij mateloos fascineert, en waar ik maar weinig over kan vinden, is waarom heel veel mensen toch níet opruimen (lees: weggooien). Waarom ze alles maar bewaren. Waarom ze maar blijven kopen. Waarom ze zoveel waarde hechten aan spullen. Op de één of andere manier zijn we gaan geloven dat meer bezitten altijd beter is. Terwijl ik durf te stellen dat dat niet het geval is. Voor mij is less more.

Tuurlijk, het hebben van spullen levert ons veel positieve dingen op: gemak (denk bijvoorbeeld maar aan een vaatwasser), plezier (een tennisracket met ballen kan uren aan plezier en gezelligheid geven) en vrijheid (een auto brengt je waarheen je wilt, wanneer je maar wilt). Fantastische voordelen die ons leven verrijken. Maar wanneer we meer en meer bezitten, gaat wat mij betreft de kostenkant van spullen ineens zwaarder wegen:

  • Geld. Heel letterlijk is één van de kosten van spullen: geld. Geld dat je ook kan besteden aan ervaringen! Vaak zijn er naast aanschafkosten, ook nog eens onderhoudskosten verbonden aan dingen.
  • Tijd. Niet alleen het gaan kopen van spullen, maar ook het uitzoeken van wat je wilt kopen, het schoon houden, eventueel het repareren, het vervangen. Zelfs de tijd die je besteedt aan het verdienen van het geld dat je nodig hebt om het item überhaupt aan te kunnen schaffen!
  • Ruimte. Een handige vuistregel hierbij is “Want more space? Own less stuff”.
  • Energie. Het gaat hier nog niet eens over energie die nodig is om bepaalde apparaten te laten functioneren. Het gaat hier om jouw energie. Elke aankoop die je aan je leven toevoegt, is weer een extra item om je druk over te maken, om voor te zorgen en om te onderhouden. En een teveel hieraan, levert stress op. En denk in dit kader ook aan de keuzestress die we tegenwoordig hebben!

Wat vind jij? Vind jij ook dat less more is? En als je het er niet mee eens bent, wat is voor jou een reden om te bewaren, verzamelen en niet weg te doen? Ik ben heel benieuwd!

Gaby_419U

 

Deze post is als eerste op inspirerendleven.nl verschenen