Had ik maar meer spullen bewaard…

Omdat er nog nooit iemand geweest is die op z’n sterfbed heeft gezegd “ik wou dat ik meer spullen bewaard had” start ik de komende maand de serie: dingen die meteen weg kunnen.

 

Definitief afscheid

Het lastige aan ontspullen is de beslissing nemen iets daadwerkelijk weg te doen. Definitief afscheid te nemen. Onomkeerbaar de keuze te maken ergens afstand van te doen. Terwijl je het misschien in de toekomst toch nog een keer zou kunnen of willen gebruiken. Toch?

Ik kan mijzelf al erg goed over dat laatste argument heen zetten. Want, heel eerlijk, hoe vaak komt dat nou voor? Ik heb voor mijzelf bepaald dat ik het belangrijker vind dat ik een opgeruimd en prettig leefbaar huis heb. In plaats van dat ik álles maar bewaar voor dat éne ding dat ik misschíen een keer in de toekomst ga missen. Die ene procent dat dat voor gaat komen, neem ik op de koop toe.

 

Easy peasy

Ben jij daar nog niet op jouw pad naar rust, ruimte en een ontspuld huis? Dan is deze serie helemaal voor jou. Wij gaan namelijk samen de dingen weg doen waarbij je géén moeite hebt om die keuze te maken. Alles wat easy peasy is. Alles waarvan jij ook wel weet dat het weg kan, maar je moet het alleen nog even doen. En daar help ik je bij. Met elke maandag in juli een blog met items die een no brainer zijn. Items die sowieso weg kunnen. Zonder na te denken.

En oh, wat ruimt dat al lekker op! Wat een heerlijke rust en ruimte zal jij ervaren. Zodat je relaxed de zomer periode in kan gaan.

 

Doe je mee?

Wanneer je deze blogs direct in je inbox wilt ontvangen, kan je je hieronder inschrijven. Super leuk als je meedoet!

JA, SCHRIJF MIJ IN

 

Liefs, Gaby

Wat is voor jou essentieel?

Ik heb het hier al veel vaker gezegd: het verschil tussen een essentialist en een minimalist is eigenlijk heel simpel. Een minimalist leeft met zo min mogelijk, een essentialist met alleen wat hij of zij belangrijk vindt. Een essentialist vraagt zich dan ook niet af ‘wat kan ik allemaal missen’ maar juist ‘waar kan ik niet zonder’.

lees verder

Een kledingkast waar je blij van wordt, dat wil je toch?

Weet je wat mij heerlijk lijkt?

 • Mij goed voelen en er leuk uitzien, in kleding die echt bij mij past
 • Nooit meer voor een volle kledingkast staan en nóg het gevoel hebben dat ik niks heb om aan te doen
 • Niet meer ’s ochtends veel tijd kwijt zijn met bedenken wat ik aan moet
 • Een overzichtelijke kledingkast hebben met alleen maar items waar ik echt blij van word
 • Tijd besparen door te stoppen met zinloos shoppen
 • Nooit meer onnodig geld kwijt te zijn aan kleding die ik toch niet draag

En laat dat nou precies zijn wat ‘n capsule wardrobe je allemaal brengt!

Een wat?!

Nou, een capsule wardrobe:

 

capsule wardrobe

noun  /ˌkæp.səl ˈwɔːr.droʊb/

a small collection of clothes that can be put together in different ways and includes everything you would normally need to wear

 

Waar het op neerkomt is dat je elke 3 maanden een garderobe samenstelt van enkele essentiële kledingstukken van goede kwaliteit. Dit levert je geld, tijd en rust op. En je ziet er natuurlijk top uit, want je hebt alleen kledingstukken in je kast waar je echt blij van wordt.

Super toch? Ik ga zo’n wardrobe voor mezelf creëren. En als je ’t leuk vindt, kan je mij bij dat proces volgen. Wat het precies is, waarom ik het doe, de stappen die ik zet, de keuzes die ik maak, de vragen die ik tegenkom. Alles komt aan bod. Zodat jij aan het eind alle handvatten hebt om ook een capsule wardrobe te maken.

 

Doctor Fashion

En weet je wat echt helemaal te gek is? Ik word in dit proces bijgestaan door Cynthia Schrijver a.k.a. Doctor Fashion. Hoe cool is dat! Cynthia is freelance stylist en personal shopper en heeft al 15 jaar ervaring in ’t vak. Als stylist werkt ze voor (kleding)merken, tijdschriften en reclamebureaus. Als personal shopper geeft ze kleding-, stijl-, en kleuradvies aan particulieren of gaat ze zelfs voor je shoppen! Haar missie is om de wereld mooier te maken door fashion te verbinden met gevoel. Ze werkt vanuit haar hart, en zo komt ze altijd tot een totaalplaatje dat er niet alleen mooi uitziet, maar dat ook ècht klopt.

Cynthia gaat mij, EN DUS OOK JOU, helpen bij het samenstellen van een garderobe waar je blij van wordt. Gratis tips & tricks van een topper uit ‘t vak dus. Lucky us!

Ga je ook de uitdaging aan? Laat me weten hoe het gaat!

 

Liefs, Gaby

Ontspullen, zo doe je dat (niet) #4

Bummer

Nou, m’n droomhuisje gaat mooi niet door. Bummer.. Er zijn regels aan het kopen van de recreatiewoning, waar ik niet aan kan voldoen. Ik zou ze kunnen omzeilen, en voorlopig zal dat ook vast geen probleem opleveren, maar het idee dat het wel zou kunnen vind ik niet prettig. Met zo’n zwaard van Damocles boven m’n hoofd, woon ik gewoon niet lekker. lees verder

Ontspullen, zo doe je dat #3

Vintage kastje met vintage radio en poster

Droomhuisje

Het ontspullen staat even op een iets lager pitje. Ik ben nu vooral druk met een combinatie van m’n huis verkopen, en m’n nieuwe huis vinden. Wat dat laatste betreft, héb ik op zich mijn droomhuisje gevonden. Jeuh! Echt he-le-maal wat ik wil. 70 m2, vrijstaand, heel veel glas, nieuwbouw, energie-neutraal. Fantastisch gewoon. Maar je voelt ‘em al aankomen: er is een ‘maar’. lees verder

Ontspullen, zo doe je dat #2

vintage tafeltje en design on stock bank

Change of plans

Nu al? Ja, nu al. Ik ben nog maar twee weken verder vanaf de beslissing m’n huis te gaan verkopen en ik heb nu al besloten het toch anders te gaan doen. Ik dacht dat ik veel stress zou hebben van het scenario eerst een nieuw huis kopen en dan nog van mijn eigen huis af te moeten. Maar afgelopen week zijn een aantal makelaars langsgekomen. lees verder

Staat minimalisme overvloed in de weg?

minimalistisch interieur

Overvloedig leven. Dat klinkt toch prachtig? Dat wil je toch meteen? Iedereen geeft er misschien een andere invulling aan, maar uiteindelijk komt het neer op alles wat jou vrijheid geeft. Overvloedig geld.. zeker! Maar ook overvloedig liefde, inspiratie, gezondheid en ga zo maar door.

Geef het aandacht en het groeit. Dus wat nou als je met minimalisme bezig bent, staat dat dan een overvloedig leven in de weg? In een besloten FB groep waar ik lid van ben, kwam een medecursist met deze interessante vraag. Zelf zegt ze hierover:

lees verder

Stop met alle ballen hoog te houden

Paracetamol. Ik hou er niet van. Ik vind het geen fijn idee om chemicaliën in mijn lichaam te stoppen. Mijn zus vindt dat zo’n onzin: ‘als je hoofdpijn hebt, dan neem je toch gewoon zo’n ding en ben je er vanaf? Daar zijn ze toch voor?’. Misschien wel. Maar ik achterhaal liever waarom ik hoofdpijn heb, en probeer dan de bron aan te pakken. Ik ben namelijk van mening dat je natuurlijke staat van zijn, hoofdpijnloos is.

lees verder

F*ck je passie vinden!

Weet je, ik heb me altijd enorm druk gemaakt over het vinden van mijn passie. Wat is het nou waarom ik hier op aarde ben? Wat is mijn taak? Wat moet ik doen? Erg frustrerend als je het steeds niet kan vinden, dat ene ding wat je ‘reason for being’ is. Ik kon altijd zo jaloers worden op mensen die van kinds af aan al weten wat ze willen worden, daar helemaal voor gaan en daar hun hele leven gepassioneerd over blijven.  En eigenlijk ben ik daar nog steeds jaloers op.. ;-) Wat lijkt me dat heerlijk! Wat een rust moet dat geven.

lees verder

Weten wat je wilt? Met deze 3 tips kom je er achter

Leuk hoor, dat bewust kiezen wat je wilt. Maar als je nou niet weet wat je wilt? Wat als dat nou het hele probleem is? Wat dan?

Ik heb jaren lang lopen zoeken naar wat voor n bedrijf ik wilde opzetten. Want dat ik er eentje wilde opzetten, dat was wel duidelijk. Maar wat? Vele business ideeën kwamen voorbij. Ook wel die levensvatbaar leken. Maar ze waren of niet van mijzelf, of ze waren door mij bedácht. En daar ging het mis. Wat ik inmiddels weet, is dat je niet kan bedenken wat je wilt. Je moet het vóelen. Deze 3 tips kunnen je daarbij helpen:

lees verder

4 Voordelen van minder spullen kopen

Ken je dat? Het heerlijke bevrijdende gevoel dat het weggooien van spullen geeft? Dit gevoel blijkt voor iedereen hetzelfde te zijn. Vele wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat het weggooien van spullen je leven verlicht. Je gooit letterlijk ballast uit je leven. Ik kan vele honderden artikelen vinden over de positieve effecten van opruimen op je leven. Ik kan zelf tig redenen verzinnen waarom opruimen je blij maakt. En ik kan je vele tips geven over hoe je opruimt, hoe je het aanpakt en hoe je het vasthoudt.

lees verder

Hoe kies jij je keuze?

Ken jij dat gevoel dat je helemaal vast zit? Dat je geen kant op kunt? Dat je geen lucht binnen lijkt te krijgen? Ik wel. Ik heb me jaren zo gevoeld. Ik heb er al eerder over geschreven: ik had een goede baan, een gezellig appartementje in Amsterdam, lieve vrienden, leuke collega’s, fijne familie. Ik had voldoende financiële middelen om alle toffe dingen te doen en kopen die ik maar wilde (binnen de perken uiteraard). En toch. Ik voelde me gevangen. Want ik moest wel elke dag op dat werk verschijnen waar ik niet echt blij van werd. Ik moest me wel gedragen zoals van mij verwacht werd (ik ben nog steeds totaal allergisch voor de woorden dat ik me ‘meer moet profileren’). Ik moest wel elke dag die file weer in, die mij qua energie totaal leeg trok. “Ach, het is overal wel wat” krijg je dan te horen. Als goed advies om maar te blijven zitten waar je zit. Lekker veilig…

lees verder

Zou jij tiny kunnen wonen?

De laatste tijd ben ik totaal geobsedeerd door ‘tiny houses’. Wat de naam al doet vermoeden zijn dat hele kleine huisjes waar je permanent in woont. Vaak zijn ze gebouwd op wielen (op een trailer), maar op een fundering kan ook. Ik zie definities voorbij komen die zeggen dat ze altijd duurzaam gebouwd zijn en dat ze niet groter zijn dan 24m2, maar dat is niet mijn definitie. Ik vind de gedachte achter het kiezen voor een leven in een tiny house belangrijker voor mijn eigen definitie, dan het aantal vierkante meters of hoe het gebouwd is.

lees verder

Laten we downshiften

We leven in de wereld van de vergrotende trap. Alles moet sneller, beter, comfortabeler, strakker, luxer. We werken allemaal veel en hard. Vierentwintig uur per dag bereikbaar zijn, wordt normaal gevonden. Dat we daardoor met z’n allen een stuk meer stressen en vooral heel druk zijn, nemen we maar voor lief.

De vraag is, worden we hier wel gelukkiger van? Stel je eens voor dat je wat minder zou kunnen werken. Dat die telefoon niet de hele dag trillend in je broekzak zit. Dat je eens wat minder spullen hebt. Oftewel, gewoon een beetje meer rust aan je kop. Klinkt aantrekkelijk, niet? En dat vinden meer mensen. Sterker nog, er zijn mensen die er daadwerkelijk wat aan doen. Downshifters worden ze genoemd.

lees verder

Delete verspilde tijd

essentialiving gaat over deleten. Deleten van dingen die niet belangrijk voor ons zijn, zodat we de dingen die dat wel zijn over houden, en we ons daar op kunnen focussen. Deleten kan op heel veel gebieden. Bijvoorbeeld op het gebied van spullen, op het gebied van (ongezond) eten, op het gebied van (negatieve) gedachten. Zelfs op het gebied van relaties. In dat geval deleten we personen uit ons leven die niet (meer) belangrijk voor ons zijn. Dat kan een heerlijk gevoel van rust, vrijheid en geluk opleveren ;-) Maar ook op het gebied van tijd kan je deleten. Je verspilde tijd…

lees verder

Leven aan het einde van de wereld

Een tijdje terug heb ik op een regenachtige ‘pajamas all day’-dag bijna alle afleveringen van ‘Floortje naar het einde van de wereld’ gekeken. Ik begon er meer één, maar raakte al snel verslaafd en wilde meer. Echt zo bijzonder om te zien hoe mensen op zulke afgelegen plekken, zo een basic bestaan kunnen leiden. Ik vond het prachtig om te zien en het idee fascineerde me enorm. Ineens realiseerde ik mij dat deze mensen een ultieme vorm van ‘essentialiving’ leven. Alle verhalen gaan over leven vanuit passie, vanuit overtuiging of simpelweg over het volgen van je hart. Stuk voor stuk hebben deze mensen ervoor gekozen om alles wat ze niet belangrijk vinden uit hun leven te verwijderen en alleen te focussen op wat er voor hen toe doet.

lees verder

Waarom kopen we toch zo veel?

Waarom kopen we toch zo veel spullen die we eigenlijk helemaal niet nodig hebben?

Voor een groot gedeelte komt dat door slimme marketing. Consumentengedrag wordt grotendeels bepaald door emoties. Inspelen op die emoties leidt ertoe dat wensen worden omgezet in behoeften. En daarmee worden we aangezet tot aankoop.

Dit klinkt misschien alsof we allemaal weerloze wezens zijn. Slachtoffers van die gemene marketing mensen. Zo is het natuurlijk niet. Weerloos zijn we zeker niet, als we daar maar voor kiezen. Wij kunnen prima zelf bepalen wat goed voor ons is en of we iets wel of niet nodig hebben. Het kan je wel helpen om je bewust te zijn van de emoties waarop ingespeeld wordt, en van de realiteit die tegenover de belofte staat.

lees verder

Rustig aan met slow living

Tegenwoordig gaat alles een stuk sneller. Je hoeft maar naar een oude speelfilm te kijken en je weet dat het zo is. We shoppen 24 uur per dag. We bereiken elkaar binnen enkele seconden, waar je je ook op de wereld bevindt. En binnen diezelfde seconden is, als je wilt, je magnetronmaaltijd opgewarmd. Maar wanneer heb je nog een moment om even stil te staan en te genieten van het leven?

lees verder

Gelukkig zijn met Wabi Sabi

Toevalligerwijs kwam ik ineens de woorden Wabi Sabi weer tegen. Ik herinner me dat ik hier vroeger een boek over had, maar dat ik er destijds niks van begreep. Opnieuw geïntrigeerd door deze Japanse filosofie of levenswijze, ben ik op zoek gegaan naar wat Wabi Sabi is en hoe je er invulling aan kan geven in je leven. En bij het eerste wat ik lees, denk ik al meteen: ‘ja, daar kan ik wel wat mee!’ :-)

Wabi Sabi kan je helpen met meer rust in het leven te staan en de kleine eenvoudige dingen in het leven te waarderen. Kernbegrippen van deze Japanse filosofie zijn onder andere: heden, eenvoud, leegte, intuïtie, acceptatie, rust en natuurlijkheid.

Dat lijkt toch aardig overeen te komen met waar ik met ‘essentialiving’ voor sta.

lees verder

Voordelen van goed kauwen

Eten is tegenwoordig een haastige bezigheid. We smeren even snel een boterham met kaas of hagelslag, flansen een maaltijd in elkaar of laten het bezorgen, en werken het vervolgens snel naar binnen. Liefst terwijl we TV kijken, de krant lezen, auto rijden of lekker doorwerken. Het lijkt misschien efficient of slim, maar het is niet goed voor ons. Doordat we niet ‘mindful’ eten, kauwen we niet goed, en dat heeft best wat gevolgen. Voordelen van goed kauwen zijn:

lees verder

50 Vragen die je geest vrij maken – deel 1

Deze 50 vragen die je geest vrij maken kwam ik op internet tegen. Omdat ik voortdurend op zoek naar rust, vrijheid en geluk hou ik er enorm van om over dit soort vragen na te denken. Ik hoop jij ook! Ik heb besloten dat ik ze allemaal ga beantwoorden dit jaar, te beginnen met de eerste 5 vandaag. De vragen hebben geen goede of foute antwoorden. Soms is de juiste vraag stellen al het antwoord.

lees verder

Ben ‘ns wat strenger voor jezelf!

Ja, je leest het goed. Ik roep hier op om wat strenger voor jezelf te zijn. Om ’t niet zo makkelijk af te laten weten. Om jezelf een schop onder je achterste te geven.

Ik praat hier duidelijk over een specifieke situatie, want over het algemeen denk ik dat mensen (inclusief ik zelf) wel wat minder hard voor zichzelf mogen zijn. Maar dat is input voor een andere post. Vandaag wil ik het hebben over één van mijn favoriete bezigheden: opruimen. Ik kom er maar gewoon voor uit… ;-)

lees verder

Waarom time management achterhaald is

David Allan, van ‘Getting Things Done’, zegt het eigenlijk zelf al: ‘you cannot manage time, you can only manage actions’. Inderdaad, ook na de duizenden jaren dat wij hier op deze aardbol rondlopen, zitten er nog steeds maar 24 uren in een dag en kunnen we er geen 25 van maken. Dus misschien zijn de ‘GTD’ tips van David wel meer gewoon een vorm van action management. Maar dat zo veel mogelijk gedaan krijgen, zo efficiënt mogelijk werken, zo productief mogelijk zijn: gaat het daar tegenwoordig nog wel om? Is dat niet een beetje achterhaald? Willen we dit nog wel?

lees verder

Op zoek naar Earth Keepers

Mensen die hun natuurlijke balans hebben behouden en leven in harmonie met hun omgeving. Die nog onaangetast zijn door de wetten en godsdiensten die wij mensen zelf gemaakt hebben. Die geen verstorende lagen van het ego kennen. Die als geen ander weten hoe alles met elkaar in verbinding staat en hoe noodzakelijk het is om de aarde te koesteren. Dat zijn Earth Keepers.

lees verder

Sint / Kerst spending: 4 manieren om het anders te doen

 

De klok is weer verzet, de dagen worden korter, de Sint en Kerst komen er weer aan. Een gezellig tijd, maar ook de tijd van het vele spenden. En dan zijn wij Nederlanders blijkbaar nog heel bescheiden zijn met onze uitgaven aan het eind van het jaar! Gemiddeld geven wij per huishouden ongeveer 455 euro uit aan feestdagengerelateerde artikelen. De big spenders zitten zoals verwacht in de Verenigde Staten. Zij besteden gemiddeld 920 euro aan de feestdagen, terwijl het gemiddelde in West-Europa op 604 euro ligt (bron: metro).

Maar al dat uitgeven, is dat nou nodig? Worden we er beter van met z’n allen? Ik heb er al vaker over geschreven: ik ben van mening van niet. En ik heb het idee dat steeds meer mensen het met mij eens zijn. Er circuleren alweer mooie initiatieven en inzichten op Internet, waarvan ik er hier graag een paar voor je op een rijtje zet:

lees verder

Doe niet zomaar wat goed op je CV staat

Toen ik vorig jaar net gestopt was met werken om mijn droom na te jagen, had ik nog een afscheidslunch met een zakelijk contact. Hij vertelde me tijdens die lunch over de volgende stappen in zijn carrière, die hij al helemaal uitgestippeld had. ‘En dan ga ik een paar jaar die functie doen, want dat staat goed op m’n CV’. ‘Huh?’ reageerde ik. ‘Je gaat toch niet een baan doen alleen omdat dat goed op je CV staat?’. Daar snap ik echt helemaal niks van. Dat kan toch nooit een reden zijn om voor een bepaalde baan te kiezen? Je gaat toch niet alleen om die reden een paar jaar een leven leiden (lijden) dat je helemaal niet wílt leiden? Is het leven daar niet veel te kort voor?

lees verder

Buiten zijn is fijn

“Voor ieder die bang, eenzaam of ongelukkig is, is stellig het beste middel naar buiten te gaan, ergens waar hij helemaal alleen is, alleen met de hemel, de natuur en God. Want dan pas, dan alleen voelt men, dat alles is, zoals het zijn moet en dat God de mensen in de eenvoudige, maar mooie natuur gelukkig wil zien. Zolang dit bestaat en dat zal wel altijd zo zijn, weet ik, dat er in welke omstandigheden ook, een troost voor elk verdriet is. En ik geloof stellig, dat bij elke ellende de natuur veel ergs kan wegnemen.”

– Anne Frank

 

Ik vind het ongelooflijk hoe zo een jong meisje zulke wijze dingen kan zeggen. Maar Anne had het feilloos door: de natuur doet ons goed!

lees verder

Wanneer is het moment daar om niet meer al je effort in je business te steken?

Ik ben nu al bijna 9 maanden onderweg met het opzetten van essentialiving. En ik vind het fantastisch! Afgezien van de incidentele dip, die er ook bij hoort, werk ik met ontzettend veel plezier aan mijn droom. De enige beer die ik steevast tegenkom op de weg is: (de zorg om) mijn financiële situatie.

lees verder

In 3 stappen weer in het gareel met gezond eten

De laatste tijd is mijn gezonde eetpatroon er een beetje bij ingeschoten. En dan met name wat het avondeten betreft. Tijdens mijn vakantie heb ik mij nogal laten gaan qua niet zo gezond eten. En terecht: vakanties zijn er om de teugels een beetje te laten vieren, toch? Eenmaal weer thuis, ben ik vooral heel hard gaan werken en heb ik minder tijd besteed aan mijn eten. Want dat is wel wat er voor nodig is: tijd. Na een aantal weken was ik het zo zat, dat ik mezelf weer in het gareel wilde krijgen. Hoe is mij dat gelukt?

lees verder

4 manieren om lichter te leven

Vorige week ben ik voor het eerst met de essentialiving planner onder m’n arm, op pad gegaan langs concept stores. Op zoek naar winkels die de planner in hun assortiment willen opnemen. Een bezigheid die eigenlijk way out of my comfort zone is, hahaha! Maar wanneer je over het algemeen positieve reacties krijgt, dan blijkt het toch hartstikke leuk om te doen. En je groeit spontaan een paar centimeter… :-) Uiteraard krijg ik ook vaak de deur op mijn neus. Heel logisch. Niet iedereen kan enthousiast zijn. Maar van één reactie keek ik toch wel op. De eigenaresse van de winkel vond de gedachte achter essentialiving ‘allemaal zo zwaar’. Wow! Ho! Stop! Nee! Ik wil juist het tegenovergestelde met essentialiving bereiken! Juist het deleten van overbodige ballast, zodat je je op alle fronten lichter voelt. Ja zelfs letterlijk lichter bent!

Volgens essentialiving bereik je ‘lichter leven’ in ieder geval op de volgende 4 manieren:

lees verder

In 7 stappen balans voor jezelf creëren

Een representatief onderzoek uit 2012 toont aan dat slechts 8% van de Nederlands vindt dat hun leven goed in balans is. Acht procent! Nou zijn dit niet echt recente cijfers meer, maar we kunnen wel aannemen dat drie jaar later nog steeds erg veel mensen worstelen met het vinden van hun balans. Of eigenlijk, met het creëren ervan. Want balans vind je niet, dat creëer je. Maar hoe doe je dat?

lees verder

Heeft de Marie Kondo methode blijvend effect?

Aanstaande vrijdag is mijn BFF jarig. Dit jaar heeft ze wel een heel bijzondere cadeauwens: ze vraagt iets wat de gever niet meer gebruikt/draagt/leest, in plaats van iets nieuws. Wat een super idee! Daar hou ik nou van. Maar ja, spullen die aan die categorieën voldoen, hebben bij mij zelf het huis natuurlijk allang verlaten. De meeste mensen zullen echter totaal geen moeite hebben iets in huis tegen te komen wat ze niet meer gebruiken. Veel huizen staan overvol met spullen, wat we blijkbaar toch graag anders zouden zien. Het boek Opgeruimd! van Marie Kondo, de opruimgoeroe uit Japan, staat namelijk al tijden bovenaan de verkooplijsten.

lees verder

Wat is essentialiving?

Misschien schrijf ik dit artikel nog wel het meest voor mijzelf, hahaha! Helder krijgen van waar ik nou eigenlijk mee bezig ben ;-) Een paar maanden geleden is de naam ontstaan vanuit een gevoel, vanuit iets diep in mij. Ik zie mij nog zitten. In een gesprek met een vriend, probeer ik uit te leggen wat echt helemaal mijn ding is. Zelf kom ik niet verder dan ‘deleting crap’. Dingen die er niet toe doen, deleten. Daar ben ik echt super goed in. Je ziet dit terug in alles in mijn leven: in hoe ik werk, in mijn kledingstijl, in de inrichting van mijn huis, in het aantal spullen dat ik bezit, in hoe ik mijn agenda vul, in wat ik eet. Zelfs in de omvang van mijn vriendenkring. Mijn vriend zegt opeens: ‘het lijkt wel alsof je heel goed bent in overal de essentie uit halen’. En ik denk: ‘wauw! Es-sen-tie. Wat een ontzettend mooi woord! Daar wil ik wat mee…’.

lees verder

Adem je slank

Voeding. We zijn er de laatste decennia maar druk mee. De ene dieethype is nog niet over, of de andere dient zich alweer aan. Van Montignac tot Sonja. Van Dr. Atkins tot Dr. Frank. Van South Beach tot Cambridge. En allemaal richten ze zich op het kwijtraken van kilo’s. En dat is zo jammer, vind ik. Want waarom focussen we niet op wat gezond voor ons is? Op wat ons lichaam nodig heeft om goed te functioneren? Op wat ons motortje het beste laat draaien? Wanneer we dat doen, zullen die overtollige kilo’s er echt wel af gaan. Maar veel belangrijker: ons lichaam ziet er dan uit, zoals het eruit hoort zien. En dat is volgens mij voor iedereen verschillend. We zijn dan wie we moeten zijn. Is dat niet veel essentiëler?

lees verder

‘Probeer me niet te inspireren’

Op Huffington Post vond ik dit artikel ‘Hey Internet, Stop Trying to Inspire Me‘ door Jamie Varon. Ik moest wel lachen om de titel; het geïntrigeerde me, maar ik voelde me ook een beetje aangesproken (aangevallen?). Ook ik inspireer graag namelijk! Wat is daar slecht aan dan?!

Jamie schrijft dat ze gek wordt van alle nep positiviteit op internet. Van de lege feel good quotes. Van iedereen die wil inspireren tot een beter, grootser en gelukkiger leven. Ze wil gewoon léven. Erkenning en begrip voor haar niet altijd happy-de-peppie bestaan. En ze wil zich vooral niet meer schamen menselijk te zijn.

lees verder

Wat als de passie voor je startup weg is?

Ik ben het even helemaal kwijt. Even zeg ik, en ik kan alleen maar hopen dat het ook echt voor even is. Maar voor nu zie ik het inderdaad niet meer zitten. Vlak voor mijn vakantie zat ik echt in een flow. Ik wist precies wat ik wilde met essentialiving, had duizend ideeën, was ontzettend druk om de essentialiving planner 2016 op tijd bij de drukker te krijgen. En ik had er het grootste plezier in. Maar nu ik terug ben van vakantie, kan ik het opeens niet meer opbrengen om verder te gaan. Om eerlijk te zijn ben ik een beetje onzeker aan het worden en vraag ik mij af wat ik eigenlijk ook alweer met essentialiving wilde bereiken.

lees verder

Wat als geld geen rol zou spelen?

Wat zou je doen? Heb je je dat wel eens afgevraagd?

Met “wat als geld geen rol zou spelen” bedoel ik niet dat je genoeg geld hebt om jezelf en je gezin te kunnen onderhouden voor de rest van jullie leven. Want tja… wat is genoeg? Ik denk dat zelfs voor miljonairs en miljardairs geld een rol kan spelen, en misschien nog wel meer dan voor ons gewone stervelingen. Wat ik ermee bedoel is: wat als geld geen rol zou spelen bij het nemen van beslissingen, of als we ons niet meer laten leiden door geld. Probeer het aspect van geld eens uit je gedachten te zetten en kijk wat er gebeurt.

lees verder

Even er tussenuit

Vandaag is mijn laatste dag voor de vakantie. Ik ben de laatste weken echt ontzettend druk geweest met het ontwikkelen van de enige echte essentialiving planner 2016, maar ik heb nét het definitieve document naar de drukker gestuurd. Jeuh! Ik ben echt zo excited over m’n planner, dat ik haast niet kan wachten om het resultaat met jullie te delen. Maar eerst: tijd voor even niks! Hoewel ik super blij ben met wat ik doe, voel ik toch heel sterk de behoefte om even weg te gaan en niks te doen. Ik moet echt even uit mijn dagelijkse routine komen om nieuwe energie en inspiratie op te doen. Dat zouden we allemaal van tijd tot tijd moeten doen.

lees verder

Souvenirs: koop minder

In het begin van mijn ‘reis carrière’, bracht ik vaak souvenirtjes mee voor mijn ouders, zus en mijzelf. Eenmaal thuisgekomen, bleek dat leuke kralen armbandje hier toch niet zo veel te doen voor mijn outfit als op vakantie. Of de mok, met de highlights van het betreffende land er op, leek toch een beetje verdwaald hier in het keukenkastje van m’n ouders. Op vakantie zijn al dat soort prullaria wannahaves. Terwijl thuis duidelijk wordt wat het eigenlijk is: overbodige troep.

lees verder

Gezond op reis

Nog maar één weekje en dan vertrek ik naar het zonnige zuiden van Europa! Daarom heb ik bedacht om deze week een vakantie-special te houden op de blog. Vandaag vertel ik je wat voor een eten ik meeneem op vakantie. Nederlanders staan natuurlijk bekend om het meesleuren van kratten vol eten naar hun vakantieadres (hier een te grappige post hierover), maar dat is niet wat ik bedoel. Ik kijk namelijk erg uit naar de lokale gerechten van, in mijn geval, Griekenland. Heerlijk! Ik heb het over een meenemen van een basis voorraad gezond eten als alternatief voor het eten aan boord van het vliegtuig, of als ik ergens in de middle of nowhere ben, en er geen eten in de buurt is.

lees verder

De Miracle Morning

Sinds ik mijn eigen tijd in kan delen, heb ik moeite met mijn ochtend ritueel. Het probleem met voor jezelf werken en dat je eigenlijk altijd aan het werken bent. Op het moment dat mijn wekker af ging, pakte ik altijd als eerste mijn telefoon en begon m’n mail en social media te checken. Nog voordat ik m’n ogen goed en wel open had! Voordat ik het wist, lag ik alweer een uurtje of zo vanuit bed te ‘werken’. Vervolgens stond ik op, ging me douchen en aankleden, mediteerde soms een kwartiertje, nam een snel ontbijt (wel gezond, dat dan weer wel) en ging weer vrolijk verder met werken. Dit klinkt misschien als een productieve ochtend, maar ik voelde en wist dat dat niet het geval was. Net toen ik mij besefte dat ik iets moest veranderen, liep ik tegen de Miracle Morning van Hal Elrod aan.

lees verder

Koop alleen wat je nodig hebt

Joh! Briljant! Wie heeft dit bedacht? Deze simpele woorden (buy only what you need) zijn eigenlijk de kern van wat er nodig is om onze obsessie met spullen te stoppen. Om te focussen op wat essentieel is. Om overconsumptie te eindigen.

Maar in de praktijk blijkt dat het toch nog niet zo eenvoudig is. Ik denk dat het probleem is dat we niet zo helder hebben wat we echt ‘nodig’ hebben. Het is zo makkelijk om ons zelf ervan te overtuigen dat we die nieuwe schoenen echt nodig hebben, of niet dames? ;-) Of die nieuwe mobiele telefoon. Of die keukenmachine (die we toch echt nauwelijks gaan gebruiken). Dus ik denk dat het goed is, om ‘ns te definiëren wat ‘nodig hebben’ eigenlijk is. En laten we wat woorden toevoegen aan bovenstaand zinnetje, zodat het toepasbaar wordt op ons dagelijks leven:

Koop alleen wat je nodig hebt, gebruikt of waar je van houdt

 

lees verder

Slapen is essentieel. Echt fijn!

Vind je ook niet dat slapen en een geweldige manier is om je tijd door te brengen? Ik wel! Ik ben het dan ook niet eens met meneer Bon Jovi. Nou, eigenlijk ben ik het wel eens met het eerste gedeelte. Maar ik heb echt mijn slaap nodig om dat te kunnen doen. Ik voel me zo veel beter wanneer ik mijn uurtjes ‘out’ gehad heb. Het verbetert de kwaliteit van de tijd dat ik wakker ben aanzienlijk. En is dat niet het belangrijkste? Er is een groot verschil tussen de hoeveelheid rust die je nodig hebt om de dag door te komen, en de hoeveelheid die je nodig hebt om optimaal te kunnen functioneren. Wanneer je functioneert zoals ook de bedoeling is, voel je je gewoon veel lekkerder en krijg je zelfs meer gedaan in kortere tijd. Waarom voelen we ons dan beter en hoeveel slaap hebben we eigenlijk nodig?

lees verder

Kokossuiker: overpriced hype?

Ik denk dat we inmiddels allemaal wel weten hoe slecht witte geraffineerde suiker voor ons is. Dat komt omdat het geen voedsel is; het is iets puur chemisch dat ooit een plantaardige basis had. Het is zelfs puurder dan cocaïne, waar chemisch gezien het heel erg op lijkt*. Niet goed dus. Chemische zoetstoffen zoals aspartaam zijn zo mogelijk nog slechter voor ons.

lees verder

Facebook 30 dagen doel

Jeuh, ik heb het gehaald! Ik heb 30 dagen niet op Facebook gekeken. Ik ben deze uitdaging op 1 april aangegaan omdat ik het gevoel had dat ik mijn tijd enorm aan het verdoen was wanneer ik door mijn feed scrolde. Ik wilde zelf ondervinden hoe het zou zijn om even geen Facebook te gebruiken. En nou weet ik hoe dat is.

Was het moeilijk vol te houden? Nee, totaal niet. Betekent dat dan, dat ik vanaf nu voorgoed afscheid neem van Facebook? Nee, dat nou ook weer niet. En wel omdat:

lees verder

Koop minder, kies weloverwogen

buy less, choose well, make it last

– Vivienne Westwood

 

Ik ben dol op deze quote. Ik kan me er zo in vinden! Net als Vivienne Westwood pleit ik voor ‘minder kopen’. Ik ben helemaal voor ‘kwaliteit, geen kwantiteit’. Al die zooi waarmee we ons huis volproppen hebben we niet nodig. Echt niet. Het is niet essentieel.

De vergelijking gaat niet helemaal op, maar in dit opzicht denk ik vaak terug aan mijn wereldreis. In 2001 heb ik bij de verzekeringsmaatschappij waar ik werkte kunnen regelen dat ik voor vier maanden kon gaan reizen. Ik ben toen naar Thailand, Nieuw Zeeland, Tahiti, LA, Guatemala en Belize geweest. En al die tijd heb ik uit één rugzak geleefd. Ik had niet meer nodig dan wat kleding, toiletspullen en natuurlijk geld om eten, onderdak en leuke activiteiten te betalen. Maar wat spullen betreft, heb ik toen geleerd dat je met de inhoud van één rugzak prima kan leven. Vanaf toen is mij duidelijk geworden dat het bezitten van spullen zwaar overschat is.

lees verder

Tel voedingsstoffen in plaats van calorieën

Heb je deze video gezien? Echt shocking! Dit is nou wat ik bedoel met ‘verdiep jezelf in voeding‘: weet wat het voedsel dat je eet met je lichaam doet. Eten dat na 30 dagen er nog zo goed uit ziet, is geen eten. Het is een soort plastic. Een chemische substantie zonder enige voedingswaarden. Wat denk je dat dit met je lichaam doet? Ik ben geen expert, maar ik denk dat we er wel vanuit kunnen gaan dat het niet veel goeds is.

lees verder

Sh*t gedaan krijgen

Nu ik eigen baas ben, kan ik heerlijk mijn eigen tijd indelen. Ik vond dus dat ik er maar zo veel van moest genieten, dat ik vooral van deze vrijheid gebruik moest maken, en dingen pas moest doen wanneer ik daar zin in had. Lekker losjes, you know… go with the flow, taking it easy, en zo. Mensen die zo leven lijken altijd zo veel cooler! En zo wilde ik ook wel zijn… ;-)

lees verder

Kleine stapjes richting grote verandering

Vorige week las ik deze post van Caroline op haar Unfancy blog. Ik vond het echt super interessant en inspirerend. Doordat ze bewust is gaan plannen en steeds kleine stapjes richting haar doel heeft gezet, heeft ze nu de mega verandering in haar leven die ze graag wilde. Soms willen we zulke grote veranderingen dat ze onbereikbaar en onuitvoerbaar lijken. En dan probéren we niet eens meer om te komen waar we willen zijn. Wat dan helpt, is kleine stapjes nemen. Stapjes die onbelangrijk lijken. Stapjes die Caroline zelfs ‘unsexy’ noemt. Maar al die stapjes vormen samen, wanneer je terug kijkt, ineens een grote stap. En dat biedt perspectief!

lees verder

De 80-20 regel

Hopelijk heb je een heerlijk weekend gehad! Grote kans dat je met vrienden of familie afgesproken hebt en dat een groot onderdeel van jullie samenzijn lekker eten en/of drinken was :-) En zo hoort het ook! Onderzoek heeft aangetoond dat samen eten een gevoel van geluk en verbondenheid geeft. Best belangrijk… Maar wat doe je wanneer je ergens uitgenodigd bent en er wordt eten geserveerd dat niet overeenkomt met de gezonde levensstijl die je probeert na te streven? Zoals ik het zie: dan eet je dat toch gewoon lekker en je geniet ervan! Juist doordat ik de 80-20 regel toepas, hou ik het vol om gezond te eten.

lees verder

Wat te doen met spullen die weg kunnen

Hoe gaat het met de grote voorjaarsschoonmaak? Ben je al wat opgeschoten? Zo niet, wat houdt je tegen? Laat het me weten, misschien kan ik je helpen. Neem gewoon kleine stapjes: ‘a journey of a thousand miles begins with a single step’ (om er even wat wijze woorden in te gooien). Als je wel al begonnen bent: goed bezig! Hopelijk heb je mijn stappen gevolgd en heb je nu een enorme hoeveelheid aan spullen die weg kunnen. Blijf lezen, want in dit artikel behandel ik wat je met die stapel kan doen.

Eigenlijk heb je drie opties: verkopen, weggeven of weggooien. In die volgorde.

lees verder

Wat kost gezond eten?

Ik ben inmiddels een paar maanden gezond aan het eten. Het bevalt heel goed! Maar wanneer ik m’n boodschappen doe, ben ik wel onaangenaam verrast door het eindbedrag dat de kassa aangeeft. Natuurlijk hoef ik niet mee te doen aan de overpriced hype producten als goji bessen of chia zaad; ik kan ook prima gezond eten zonder deze producten. Maar vers fruit, goed vlees en bijvoorbeeld rauwe noten zijn erg duur. Aan de andere kant heb ik het gevoel dat ik minder hoef te eten: wanneer ik 2 boterhammen spelt desem brood op heb, zit ik echt wel vol. Terwijl ik vroeger zeker 4 boterhammen van dat fabrieksbrood nodig had (en heel snel daarna weer trek had).

lees verder

Voeg mediteren toe aan je to do lijst

Yeuh, ik heb het gehaald! Ik heb mijn eerste 30 dagen doel bereikt! Ik heb 30 dagen lang elke dag 15 minuten gemediteerd. Ik koos dit doel omdat ik mediteren graag onderdeel van mijn dagelijkse routine wilde maken. Een paar jaar geleden had ik namelijk al een introductie cursus gedaan en toen merkte ik sterk de positieve effecten die mediteren heeft. Maar om dagelijks echt de tijd te nemen, te gaan zitten en mediteren, zelfs al is het maar voor 15 minuten, is nogal een uitdaging gebleken.

lees verder

Voorjaarsschoonmaak stap voor stap

Ben je er klaar voor? We gaan aan de slag! De grote voorjaarsschoonmaak, jeuh!

Ik weet dat de meeste mensen er niet naar uitkijken om door al hun spullen heen te gaan. Om  beslissingen te nemen over wat wel en wat niet weg te gooien. Om de moeite te nemen door heel het proces van de voorjaarsschoonmaak heen te gaan. Dus ik dacht dat ik dit artikel maar met mijn eigen enthousiasme hiervoor moest beginnen… :-) Ik vind de voorjaarsschoonmaak zelfs mediterend werken. Ik zweer het je! En je wéét gewoon dat je naderhand zoooo trots op jezelf zal zijn. En zoooo blij dat alles schoon is en uitgemest en opgeruimd eruit zal zien. Je voelt je echt super, dat beloof ik je!

De stappen van een voorjaarsschoonmaak volgens essentialiving zijn:

lees verder

Laatste stap: een gezonde voorraad

Uiteindelijk heeft het mij, na jaren van proberen, maar 5 maanden gekost om daadwerkelijk te veranderen en gezond te gaan eten. Dit zijn de stappen die ik doorlopen heb:

 1. veranderen van mijn kijk op wat een lange tijd is om in de keuken te staan
 2. mijzelf verdiepen in voeding
 3. kleine stapjes nemen door eerst op één maaltijd te focussen
 4. een grondige reiniging doen
 5. mijn voorraadkast aanpassen aan mijn nieuwe eetgewoonten

De vijfde en laatste stap op weg naar gezonde eetgewoonten was dat ik mijn voorraadkast aangepast heb aan mijn nieuwe gezonde leefstijl. Het is namelijk zo simpel: als je gezonde dingen in huis hebt, eet je ook gezonde dingen. Koop het slechte spul gewoon niet meer!

lees verder