Buiten zijn is fijn | essentialiving
3306
post-template-default,single,single-post,postid-3306,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,qode_popup_menu_push_text_top,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Buiten zijn is fijn

Buiten zijn is fijn

“Voor ieder die bang, eenzaam of ongelukkig is, is stellig het beste middel naar buiten te gaan, ergens waar hij helemaal alleen is, alleen met de hemel, de natuur en God. Want dan pas, dan alleen voelt men, dat alles is, zoals het zijn moet en dat God de mensen in de eenvoudige, maar mooie natuur gelukkig wil zien. Zolang dit bestaat en dat zal wel altijd zo zijn, weet ik, dat er in welke omstandigheden ook, een troost voor elk verdriet is. En ik geloof stellig, dat bij elke ellende de natuur veel ergs kan wegnemen.”

– Anne Frank

 

Ik vind het ongelooflijk hoe zo een jong meisje zulke wijze dingen kan zeggen. Maar Anne had het feilloos door: de natuur doet ons goed!

 

1) het relativeert

Als dingen even niet lukken, als je geen oplossing kan vinden, als je er even niet uit komt: dan helpt het om de natuur in te gaan. Voor mij is de wetenschap dat alles daar gewoon z’n gangetje gaat enorm geruststellend. Niks van wat er in mijn leventje speelt, heeft invloed. De natuur doet gewoon z’n ding. Gaat gewoon door. Zet z’n miraculeuze werk voort. Dit laat mij dingen weer in perspectief zien en geeft mij rust.

 

2) het is gezond

Natuurlijk is het bewegen zelf gezond (wandelen, fietsen, hardlopen of wat je dan ook maar doet), maar vooral ook het buiten zijn doet goed. De rust die natuur uitstraalt, de wind door je haren, de geluiden en de geuren van de natuur: het  maakt je hoofd leeg, en stress verdwijnt. Maar ook gewoon het feit dat je in een gezonde omgeving bent en frisse lucht inademt, maken dat vertoeven in de natuur gezond is.

 

3) het inspireert

Dit weten we al heel lang. In de Romantiek trokken kunstenaars en schrijvers al naar buiten om de wilde natuur te verheerlijken. Maar ook vandaag de dag laat menig ontwerper zich inspireren door de kleuren en vormen van de natuur. Het is een onuitputtelijke inspiratiebron die ook jij kan aanboren. Je hoeft er alleen maar voor naar buiten te gaan…

 

Gaby_origineel zwart

Tags:
, , ,