Doe niet zomaar wat goed op je CV staat | essentialiving
3294
post-template-default,single,single-post,postid-3294,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,qode_popup_menu_push_text_top,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Doe niet zomaar wat goed op je CV staat

Doe niet zomaar wat goed op je CV staat

Toen ik vorig jaar net gestopt was met werken om mijn droom na te jagen, had ik nog een afscheidslunch met een zakelijk contact. Hij vertelde me tijdens die lunch over de volgende stappen in zijn carrière, die hij al helemaal uitgestippeld had. ‘En dan ga ik een paar jaar die functie doen, want dat staat goed op m’n CV’. ‘Huh?’ reageerde ik. ‘Je gaat toch niet een baan doen alleen omdat dat goed op je CV staat?’. Daar snap ik echt helemaal niks van. Dat kan toch nooit een reden zijn om voor een bepaalde baan te kiezen? Je gaat toch niet alleen om die reden een paar jaar een leven leiden (lijden) dat je helemaal niet wílt leiden? Is het leven daar niet veel te kort voor?

Eerlijk is eerlijk. Zo’n 15 jaar geleden was ik ook druk met hoe mijn CV eruit zag. Ook voor mij was het een drijfveer om dingen wel of niet te doen. Of eigenlijk, een aandachtspunt. Want uiteindelijk heb ik er altijd voor gekozen om te doen wat voor mij goed voelde. Ik koos ervoor om toch die wereldreis te maken, om toch m’n baan op te zeggen en naar Aruba te vertrekken, om toch opdrachten op te zeggen en mijn droom te verwezenlijken. En zijn dat niet juist de dingen die mij maken tot wie ik ben? Geeft dat niet juist weer wat een werk- of opdrachtgever aan mij heeft? Je kan inderdaad gaten in mijn CV zien, maar je kan ook zien dat ik ondernemend ben. Je kan een allegaartje aan genomen stappen zien, je kan ook inzien dat ik buiten de gebaande paden treed en anders denk. Je kan verschillende gekozen richtingen zien, maar je kan ook beseffen dat ik vooral doe wat ik heel graag wil doen. En word je als werk- of opdrachtgever daar niet blij van? Een ondernemend type, die aanpakt, een frisse wind in je organisatie is, en die alles met ontzettend veel plezier, energie en enthousiasme doet?

Ik denk dat het belangrijk is om te doen wat je wilt doen en te zijn wie je wilt zijn. En minder te letten op wat er aan de buitenkant leuk uitziet of wat goed op je CV staat. Zit je in een baan waar je eigenlijk niet blij van wordt? Je kán stoppen. Echt. Soms lijkt het niet zo, maar je hebt áltijd een keuze. Ik vind dat zelf echt een heerlijke gedachte. Je kán op zoek gaan naar een andere baan waar je wel gelukkig bent, ook al verdient die misschien veel minder. Gevolg is dan waarschijnlijk wel dat je drie hoog achter moet gaan wonen. Ja, dat klopt. Maar wat vind je belangrijker? In een mooi huis wonen en elke dag met een baal naar het werk, of drie hoog achter wonen en energie voor 10 hebben omdat je zo happy bent? Zelfs als je een gezin hebt, gaat deze redenatie wat mij betreft op. Wat denk je dat je kinderen liever hebben: een mooie kamer, heel veel speelgoed en chagrijnige ouders of weinig ‘middelen’ maar ouders die geluk uitstralen? Ik denk dat ik het wel weet. En je hoeft natuurlijk geen rigoureuze stappen te zetten, je kan ook stap voor stap aan je droomsituatie werken.

Waar het om gaat is dat je je bewust wordt van wat je doet en waarom. En niet maar in een molentje meedraait omdat je er nou eenmaal in zit. Dat is precies waar essentialiving over gaat: bepalen wat belangrijk voor je is. En deleten van alles wat dat niet is. Ook wanneer dat ‘raar’ op je CV staat. Het geeft tenminste aan wie je écht bent, en daardoor is de kans op een goede match met een toekomstige werk- of opdrachtgever groter. Tenminste, zo zie ik dat…

 

Gaby_origineel zwart