Wat is essentialisme?

 

Essentialisme: hit delete and smile poster

Essentialisme is het zusje van het ietwat sobere minimalisme. Bij essentialisme gaat het niet over leven met zo min mogelijk, maar over leven met alles wat belangrijk voor je is. Je vraagt je niet af: ‘wat kan ik allemaal missen?’ maar juist ‘waar kan ik niet zonder?‘. Een wezenlijk verschil.

Een leven dat gebaseerd is op wat voor jou essentieel is, gaat over het vieren van alles wat en iedereen wie het meest belangrijk voor je is. De grote uitdaging van een essentialist is dan ook te ontdekken waar je ogen van gaan stralen, wat je blij maakt, wat essentieel voor je is. En, heel belangrijk, de rest te schrappen.

Want inderdaad, net als minimalisme houdt essentialisme niet van overdaad. Maar bij minimalisme lijkt het schrappen meer een doel op zich, en niet het middel dat het voor essentialisme is. Het gaat om bewúst schrappen. Niet om schappen om het schrappen.

Essentialisme is dus leven met dat wat essentieel voor je is als uitgangspunt. Je focust op wat belangrijk voor je is, en je ontdoet je van alles wat je daarvan afleidt.

En denk daarbij niet alleen aan spullen! Essentialisme is toe te passen op elk gebied van je leven. Tijd, relaties, ja zelfs op wat je eet…

 

Waarom essentialisme?

Er is overal overvloed. We hebben meer mogelijkheden dan we ooit in een leven kunnen benutten. Meer wensen dan we ooit kunnen vervullen. En meer te doen dan we ooit aan kunnen. Wanneer je niet bewust kiest, kan je leven vol raken met dingen die ok zijn, maar niet met wat écht belangrijk voor je is. Zonde toch? Kiezen voor alléén wat essentieel is, levert je rust en ruimte op. In je hoofd en in je leven. Wie wil dat nou niet?

 

Ook (wat meer een) essentialist worden? Ik help je!

Enthousiast geworden? Ik wil jou graag helpen met meer rust en ruimte in je leven. Omdat ik weet dat rust en ruimte een gevoel van vrijheid geeft, en dat gun ik iedereen. Lees hier hoe ik je kan helpen.