Facebook 30 dagen doel | essentialiving
3233
post-template-default,single,single-post,postid-3233,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,qode_popup_menu_push_text_top,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Facebook 30 dagen doel

Facebook 30 dagen doel

Jeuh, ik heb het gehaald! Ik heb 30 dagen niet op Facebook gekeken. Ik ben deze uitdaging op 1 april aangegaan omdat ik het gevoel had dat ik mijn tijd enorm aan het verdoen was wanneer ik door mijn feed scrolde. Ik wilde zelf ondervinden hoe het zou zijn om even geen Facebook te gebruiken. En nou weet ik hoe dat is.

Was het moeilijk vol te houden? Nee, totaal niet. Betekent dat dan, dat ik vanaf nu voorgoed afscheid neem van Facebook? Nee, dat nou ook weer niet. En wel omdat:

 

Nieuwe tijden

De tijd die ik niet op Facebook spendeerde, bracht ik net zo makkelijk door op Instagram ;-) Dus ik heb niet minder tijd op social media gezeten, ik was gewoon op een ander platform te vinden. Dat zette me aan het denken: is het slecht om daar überhaupt tijd aan te besteden? Mijn conclusie is: nee. Het is gewoon onderdeel van deze tijd. Alleen omdat mijn vrienden van mijn experiment af wisten, het ik geen leuke dingen gemist. Eén vriendin zorgde er bijvoorbeeld voor dat ik via een appje op de hoogte was van een filmavond met vrienden. Een andere vriendin stuurde speciaal voor mij een mail met foto’s van haar vakantie in Nieuw Zeeland. Dingen die ik toch niet graag gemist had. Dingen die tegenwoordig via Facebook gecommuniceerd worden.

Naar mijn mening zou Facebook alleen niet een vervanger van echte, fysieke ontmoetingen moeten zijn. Of deze ontmoetingen onderbreken doordat iedereen op z’n scherm zit te staren. Een paar vrienden van mij hebben hiervoor een goede regel: wanneer ze uit eten of drinken gaan, mag niemand op z’n telefoon kijken totdat de rekening betaald is en iedereen klaar is om naar huis te gaan. Doet iemand dat toch, dan moet hij de hele rekening betalen. Dat is voor iedereen wel een goede stimulans, lijkt me!

 

Nieuwe info

Over het gevoel mijn tijd jammerlijk te verdoen, heb ik een interessant artikel gevonden. Het gaat over een onderzoek van twee psychologen. Wat naar voren kwam is dat het passief consumeren van informatie van anderen een gevoel van verspilde tijd geeft. En dat je je daardoor dus niet blij gaat voelen. Maar juist actief meedoen op een social medium brengt het omgekeerde teweeg.

Dus alleen passief andermans opmerkingen en foto’s bekijken geeft een leeg en deprimerend gevoel. Actief zelf posten of antwoorden op iemand z’n status update geeft dat niet. Ik kan dat eigenlijk ook wel beamen: op Instagram ben ik vrij actief, en daar heb ik eigenlijk nooit het gevoel gehad mijn tijd te verdoen.

 

Nieuw gebruik

Dus actief zijn op Facebook is het nieuwe devies! Ik ga dus niet méér tijd er aan spenderen, ik ga het alleen op een andere manier gebruiken. Facebook is tegenwoordig onderdeel van ons leven en ik wil geen leuke dingen missen. Bovendien had ik bedacht dat wanneer ik een Facebook pagina voor essentialiving maak, ik twee vliegen in één klap kan slaan. Ik kan zowel met mijn vrienden in contact blijven als nieuwe inspiratie opdoen voor essentialiving. Om input voor mijn artikelen te krijgen, en om op de hoogte te blijven van alles om ons heen, kan Facebook een handig medium zijn. Oh, en weet je nog dat ik nogal pissig was over het feit dat Facebook voor mij bepaalt wat ik te zien krijg? Nou, ehm.. oeps! Ik wist niet dat je zelf kan aangeven wat je van de suggesties van Facebook vindt. En je zo dus kan zorgen dat je steeds betere informatie tot je krijgt. Om dat te doen, kan je het drop-down menu in de balk van een post gebruiken.

Wat is jouw mening over Facebook?

 

Gaby_origineel zwart

 

Tags:
, ,