Facebook: yay of nay? | essentialiving
3197
post-template-default,single,single-post,postid-3197,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,qode_popup_menu_push_text_top,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Facebook: yay of nay?

Facebook: yay of nay?

Deze website gaat over focussen op wat belangrijk is in ons leven, en de rest elimineren. Over het nemen van een momentje, bewust worden van waar we nou helemaal mee bezig zijn en betere keuzes voor ons zelf maken. Keuzes die meer in lijn liggen met wat we willen, en hoe we eigenlijk willen leven. Dat gezegd hebbende, moet ik toegeven dat ik nogal moeite heb met Facebook. Elke keer dat ik door mijn feed scroll, voel ik de deprimerende verspilling van tijd. En toch kan ik niet stoppen met kijken. Ik heb overduidelijk een haat-liefde verhouding met dit sociale medium.

 

Het liefde gedeelte

Ik denk dat ‘liefde’ wel een beetje overdreven is, maar ik vind het leuk om op de hoogte te blijven van mijn wat minder goede vrienden. Vrienden die in het buitenland wonen, of vrienden van lang geleden waarmee ik niet meer zo veel contact heb. Ook vind ik het leuk om verschillende events te ontdekken via Facebook. Zoals een schilder-workshop of een try-out optreden van een komiek. Bovendien zijn er waanzinnig grappige en inspirerende filmpjes op Facebook te ontdekken. Ik kan niet echt zeggen dat ik ze voor geen goud zou willen missen, maar ik vind het toch leuk om ze te zien…

 

Het haat gedeelte

Wat ik echt haat van FB, en dit keer is het woord ‘haat’ niet overdreven, is dat FB bepaalt wat ik te zien krijg. Tim Herrera van de Washington Post heeft een experiment gedaan waarbij hij ontdekte dat 69% van de content die hij te zien kreeg, niet van zijn vrienden was. En bijna de helft van de posts die hij in zijn stream zag waren oude posts: hij kreeg maar 29% van alle nieuwe content te zien. Ik weet niet wat jij daarvan vindt, maar ik vind het best wel shocking. Wellicht ben ik hier wat eigenaardig in, maar ik zit erg graag zelf in de drivers’ seat van mijn eigen leven. Ik wil niet dat iemand anders, of nog erger: iets anders, voor mij bepaalt.

 

 

What Facebook doesn't show you

Daarnaast is het gevoel van tijd verspillen onderdeel van het ‘haat’ gedeelte. Ik word er niet blij van. En dat gevoel wordt onderschreven door vele, vele studies. Maria Konnikova heeft er een tijdje terug een aantal netjes opgesomd voor The New Yorker, inclusief bevindingen die een link leggen tussen Facebook en eenzaamheid en jaloezie.

 

Waarom is stoppen zo moeilijk?

Grote kans dat je ook de video ‘look up’ gezien hebt. Deze ging viral en heeft al bijna 50 mio views. Waren we het niet allemaal eens met deze video? Vonden we niet allemaal dat we inderdaad meer op moesten kijken van onze schermen en een echt leven zouden moeten gaan leven? En toch deden we dat allemaal niet. We doen het nog steeds niet. Waarom is dat toch?

In dit artikel zegt Elika Kormeili, een therapeut uit Los Angeles: “de reden dat Facebook en andere social media zo verslavend en zo moeilijk om te stoppen zijn, is dat het een instante bevrediging met zich meebrengt. Elke keer wanneer iemand onze post like-t of een reactie plaatst, krijgen we een gevoel van tevredenheid. Dit geeft een boost aan onze zelfwaardeling en dat wakkert de hele Facebook cyclus weer aan.” Daarom dus…

 

essentialiving, hit delete and smile

Op zich is het zo duidelijk als wat. Wanneer essentialiving staat voor 1. identificeren wat essentieel is en 2. de rest deleten, dan is het echt een no-brainer: ik zou met Facebook moeten stoppen. Hoewel Facebook erg z’n best doet om mij daarvan te overtuigen, is het natuurlijk niet essentieel. Daarom heb ik besloten om april te gebruiken voor een nieuwe 30 dagen doel (ik moet die van maart eerst nog afmaken. Die gaat overigens hartstikke goed!). In april zal ik 30 dagen geen Facebook gebruiken en kijken hoe mij dat bevalt. Ik weet dat velen dit soort uitdagingen al aangegaan zijn, maar ik wil het zelf ervaren. Ik hou je op de hoogte!

 

Gaby_origineel zwart