Heeft de Marie Kondo methode blijvend effect? | essentialiving
3291
post-template-default,single,single-post,postid-3291,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,qode_popup_menu_push_text_top,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Heeft de Marie Kondo methode blijvend effect?

Heeft de Marie Kondo methode blijvend effect?

Aanstaande vrijdag is mijn BFF jarig. Dit jaar heeft ze wel een heel bijzondere cadeauwens: ze vraagt iets wat de gever niet meer gebruikt/draagt/leest, in plaats van iets nieuws. Wat een super idee! Daar hou ik nou van. Maar ja, spullen die aan die categorieën voldoen, hebben bij mij zelf het huis natuurlijk allang verlaten. De meeste mensen zullen echter totaal geen moeite hebben iets in huis tegen te komen wat ze niet meer gebruiken. Veel huizen staan overvol met spullen, wat we blijkbaar toch graag anders zouden zien. Het boek Opgeruimd! van Marie Kondo, de opruimgoeroe uit Japan, staat namelijk al tijden bovenaan de verkooplijsten.

En daar ben ik nou zo nieuwsgierig naar: werkt haar methode echt blijvend? Zijn er notoire sloddervossen die door haar werkwijze te volgen, omgeturnd zijn tot neat freaks als ik? En dat voor altijd? Voor mijzelf kan ik dat niet testen: ik was sowieso al een halve Marie Kondo. En daarom zou ik het graag van jou horen.

 

Nooit geleerd is nooit gedaan?

Wanneer mensen bij mij thuis komen, krijg ik altijd te horen dat ze het er zo prettig vinden. Alles is licht, ruim, opgeruimd, mooi en met weinig spullen. Maar toch gezellig. ‘Ik wou dat mijn huis zo opgeruimd was’ zeggen ze dan. En als ik eerlijk ben, denk ik dan: ‘nou blijkbaar niet, anders deed je het wel’. Marie Kondo zegt dat mensen niet kunnen opruimen omdat ze het nooit geleerd hebben. Maar ok, wanneer we dat idee volgen, dan zou dat in mijn geval inderdaad kunnen kloppen. Mijn moeder, en mijn vader trouwens ook, zijn enorme opruimers en weggooiers. Dus van hen kan ik het geleerd hebben. Maar ik heb ook een zus. Die in hetzelfde huis opgegroeid is als ik, en die hetzelfde voorbeeld heeft gehad. En zij heeft toch wat minder de neiging druk te zijn met opruimen…

Ik denk zelf dat mensen niet opruimen omdat ze het niet belangrijk genoeg vinden. Net zoiets als ik met sporten heb. Ik zou heel graag een sporty type willen zijn. Maar blijkbaar toch niet genoeg, want ik heb altijd wel weer andere dingen die ik vóór het sporten laat gaan. En zo is het denk ik voor anderen met opruimen. Klopt dat? Wil jij ook graag een opgeruimd huis, maar om daar dan daadwerkelijk tijd voor te maken en eventueel zelfs een leuke afspraak voor te laten gaan, dat gaat te ver? Ik hoor het ontzettend graag van je. En als je met de Marie Kondo methode begonnen bent, heeft het echt een blijvend effect op je, denk je? Ik hoop het voor je. Want waar Marie in ieder geval gelijk in heeft: ‘nette huizen maken gelukkig’.

 

Gaby_origineel zwart