Hoe kies jij je keuze? | essentialiving
5575
post-template-default,single,single-post,postid-5575,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,qode_popup_menu_push_text_top,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Hoe kies jij je keuze?

Hoe kies jij je keuze?

Ken jij dat gevoel dat je helemaal vast zit? Dat je geen kant op kunt? Dat je geen lucht binnen lijkt te krijgen? Ik wel. Ik heb me jaren zo gevoeld. Ik heb er al eerder over geschreven: ik had een goede baan, een gezellig appartementje in Amsterdam, lieve vrienden, leuke collega’s, fijne familie. Ik had voldoende financiële middelen om alle toffe dingen te doen en kopen die ik maar wilde (binnen de perken uiteraard). En toch. Ik voelde me gevangen. Want ik moest wel elke dag op dat werk verschijnen waar ik niet echt blij van werd. Ik moest me wel gedragen zoals van mij verwacht werd (ik ben nog steeds totaal allergisch voor de woorden dat ik me ‘meer moet profileren’). Ik moest wel elke dag die file weer in, die mij qua energie totaal leeg trok. “Ach, het is overal wel wat” krijg je dan te horen. Als goed advies om maar te blijven zitten waar je zit. Lekker veilig…

Dat we altijd een keuze hebben, weten we op zich wel. Rationeel gezien dan. Daadwerkelijk kúnnen kiezen, de actie uitvoeren, is wel even wat anders. En dit is nou juist wat een essentialist goed kan en doet. Hij maakt keuzes. Hij kiest voor alles wat voor hem belangrijk is, waar hij blij van wordt, wat hem energie geeft. En hij elimineert de rest.

Het lijkt alsof we soms een beetje vergeten zijn dat we een keuze kunnen maken. We hebben nauwelijks de tijd om na te denken wat we echt willen. Om stil te staan bij wat voor ons belangrijk is. Om bewuster te leven. Wanneer je dat wel doet, en daar tijd voor maakt, dan zijn keuzes super easy te maken. Als je van binnen voelt wat je echt wilt, dan is er eigenlijk geen andere weg te volgen dan die. Keuzes voelen dan niet eens meer als keuzes. Het zijn gewoon logische volgende stappen.

Het heeft even geduurd voordat ik daar achter was. Bij mij was er een flink gevalletje van RSI nodig om tot een keuze gedwongen te worden en dingen anders te gaan doen. En nog steeds vind ik het moeilijk om dicht bij mezelf te blijven en de keuzes te maken die goed voor mij zijn. Ik moet er nog steeds moeite voor doen om de tijd en ruimte ervoor nemen. Maar ik wíl die moeite er voor doen. Want het is de enige manier waarop ik alle ‘ruis’ uit kan schakelen en de logische volgende stap kan nemen op mijn pad.

essentialiving | Gaby