Koop alleen wat je nodig hebt | essentialiving
3258
post-template-default,single,single-post,postid-3258,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,qode_popup_menu_push_text_top,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Koop alleen wat je nodig hebt

Koop alleen wat je nodig hebt

Joh! Briljant! Wie heeft dit bedacht? Deze simpele woorden (buy only what you need) zijn eigenlijk de kern van wat er nodig is om onze obsessie met spullen te stoppen. Om te focussen op wat essentieel is. Om overconsumptie te eindigen.

Maar in de praktijk blijkt dat het toch nog niet zo eenvoudig is. Ik denk dat het probleem is dat we niet zo helder hebben wat we echt ‘nodig’ hebben. Het is zo makkelijk om ons zelf ervan te overtuigen dat we die nieuwe schoenen echt nodig hebben, of niet dames? ;-) Of die nieuwe mobiele telefoon. Of die keukenmachine (die we toch echt nauwelijks gaan gebruiken). Dus ik denk dat het goed is, om ‘ns te definiëren wat ‘nodig hebben’ eigenlijk is. En laten we wat woorden toevoegen aan bovenstaand zinnetje, zodat het toepasbaar wordt op ons dagelijks leven:

Koop alleen wat je nodig hebt, gebruikt of waar je van houdt

 

Wat je nodig hebt

Hoe zouden we dit definiëren? Nodig hebben kan worden omschreven als “(iets) vereisen omdat het essentieel is of erg belangrijk, in plaats van alleen maar wenselijk”. Maar, zoals hierboven al aangegeven, is ‘wat essentieel is’ open voor discussie. Sommigen kunnen denken dat een nieuwe spijkerbroek essentieel is voor hun bestaan, terwijl ik durf te zeggen dat dat het niet is. Ik wil eigenlijk wat verder gaan in de definitie: nodig hebben is iets dat vereist is om in leven te blijven. We hebben bijvoorbeeld voedzaam eten nodig om ons lichaam te laten werken zoals het hoort te werken.

 

Wat je gebruikt

Er zijn heel veel spullen die we vaak gebruiken. Onze meubels. Onze kleren (al wordt trouwens maar 20% van je kleding 80% van de tijd gebruikt). Onze computer, mobiele telefoon en onze auto. Maar nog veel meer spullen gebruiken we zelden. Of zelfs nooit. Dit zou je in je achterhoofd kunnen houden wanneer je iets nieuws wilt aanschaffen. Ga je het vaak gebruiken?

 

Waar je van houdt

Deze is lastig, omdat we van zo veel houden! Zonder dit laatste werkwoord zou het leven ook wel een beetje saai worden. Laten we bijvoorbeeld een mooie bloem nemen. Heb ik dat nodig? Nee, ik kan prima zonder een mooie bloem in huis leven. Gebruik ik het? Nee, ik kijk er alleen maar naar. Maar… ik hou ervan! Ik word er blij van. Ik kan mooie spullen zeer waarderen, maar ik realiseer me wel dat ik het niet nodig heb. En wanneer ik dat in mijn gedachte hou, helpt me dat bij het in toom houden van mijn consumptie van spullen.

 

Conclusie

Dus de volgende keer dat je nieuwe kleren, gadgets of wat dan ook wilt kopen, denk dan het volgende:

  • heb ik het nodig?: helemaal met mijn definitie, is het antwoord hierop bijna altijd ‘nee’
  • gebruik ik het vaak?: slechts 20% van al je kleding gebruik je vaak; alles vaak gebruiken is gewoonweg niet mogelijk. Ook hierop zal het antwoord vaak ‘nee’ zijn
  • hou ik ervan?: vaak zal dit antwoord ‘ja’ zijn. Maar denk ook even aan het nodig hebben en gebruiken. En welke zijn dan belangrijker?

Ik hoop dat dit je helpt om minder te kopen en beter te kiezen.

 

Gaby_origineel zwart