Koop minder, kies weloverwogen | essentialiving
3231
post-template-default,single,single-post,postid-3231,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,qode_popup_menu_push_text_top,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Koop minder, kies weloverwogen

Koop minder, kies weloverwogen

buy less, choose well, make it last

– Vivienne Westwood

 

Ik ben dol op deze quote. Ik kan me er zo in vinden! Net als Vivienne Westwood pleit ik voor ‘minder kopen’. Ik ben helemaal voor ‘kwaliteit, geen kwantiteit’. Al die zooi waarmee we ons huis volproppen hebben we niet nodig. Echt niet. Het is niet essentieel.

De vergelijking gaat niet helemaal op, maar in dit opzicht denk ik vaak terug aan mijn wereldreis. In 2001 heb ik bij de verzekeringsmaatschappij waar ik werkte kunnen regelen dat ik voor vier maanden kon gaan reizen. Ik ben toen naar Thailand, Nieuw Zeeland, Tahiti, LA, Guatemala en Belize geweest. En al die tijd heb ik uit één rugzak geleefd. Ik had niet meer nodig dan wat kleding, toiletspullen en natuurlijk geld om eten, onderdak en leuke activiteiten te betalen. Maar wat spullen betreft, heb ik toen geleerd dat je met de inhoud van één rugzak prima kan leven. Vanaf toen is mij duidelijk geworden dat het bezitten van spullen zwaar overschat is.

 

Buy less

Vivienne: “Iedereen koopt veel te veel kleren. In plaats van 6 dingen te kopen, koop ‘ns één ding dat je echt heel mooi vindt. Blijf niet kopen om het kopen”. Dit is precies waarvan ik het gevoel heb dat velen het doen: kopen om het kopen. Waarom? Je kan toch maar één outfit tegelijk aan hebben. En zelfs met slechts een aantal kledingstukken kan je verschillende combinaties of looks creëren, als je dat belangrijk vindt. Er zijn veel sites die je daarbij kunnen helpen. In een eerdere post heb ik het al ‘ns over deze gehad: un-fancy. Wellicht spreekt t je aan.

 

Choose well

Vivienne heeft het natuurlijk vooral over kleding, maar haar uitspraak is ook op ander dingen van toepassing. Zelfs op eten! Het is naar mijn mening erg belangrijk om eten te kiezen dat essentieel is voor ons lichaam. Eten dat daadwerkelijk voedingsstoffen in zich heeft. Kwaliteitsvoeding. Het is wel duurder; dat is het zeker! Maar vraag jezelf niet af waarom gezond eten zo duur is. Vraag jezelf af waarom junk food zo goedkoop is. En waarom zou je geld spenderen aan eten dat nauwelijks voedingsstoffen bevat? Je hebt snel daarna toch weer trek, omdat je lichaam niet de stoffen heeft binnengekregen die het nodig heeft. Dus dan moet je toch weer meer gaan eten. En kopen! Dat is echt niet logisch…

 

Make it last

De gebieden ‘buy less’ en ‘choose well’ heb ik prima onder de knie. Het is eigenlijk waar essentialiving op neer komt, dus ik voel me zeker genoeg om daarover te schrijven. Om daar advies, inzichten, tips & trics over te geven. Op het gebied van ‘make it last’ (of duurzaamheid) kan ik nog wel wat stappen zetten. Dus geen lezing van mij daarover… ;-)

Ik probeer er natuurlijk al een beetje op te letten. Ik ga nooit naar de supermarkt zonder stoffen tas, zodat ik geen plastic tas hoef te kopen. Ik neem trouwens nooit plastic tasjes aan in een winkel. Daarnaast heb ik bijvoorbeeld ook een drinkfles gekocht die ik met kraanwater vul, in plaats van steeds kleine plastic flesjes te kopen. Dat soort dingen. Alle kleine beetjes helpen, nietwaar?

Wat vind jij van ‘buy less, choose well, make it last’? Laat ’t me weten!

 

Gaby_origineel zwart