Leef jij op de automatische piloot? | essentialiving
5559
post-template-default,single,single-post,postid-5559,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,qode_popup_menu_push_text_top,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Leef jij op de automatische piloot?

Leef jij op de automatische piloot?

Kom jij wel ‘ns met je auto bij je werk aan terwijl je ineens denkt: “huh, ben ik er al?”. Weet jij precies wat je over drie weken op dinsdag doet? Grijp jij wel ‘ns je mok thee om er uit te drinken, terwijl je de thee allang opgedronken hebt? Dat zijn allemaal tekenen dat je op de automatische piloot leeft.

 

Wat is leven op de automatische piloot?

Wanneer je op de automatische piloot leeft, dan leef je eigenlijk niet bewust. Alles is een automatisme, gaat vanzelf, je denkt er niet bij na. Er is geen afwisseling, geen spannende wending, geen uitdaging of verrassing. Een definitie die ik gevonden heb, is:

“iets doen zonder er veel bij na te denken; terugvallen op routine”

Tot op zekere hoogte is de automatische piloot fijn. Als je een drukke dag hebt, waarbij je honderd en één dingen moet doen, dan is het fijn dat je niet bij alles enorm na hoeft te denken. Dat bijvoorbeeld opstaan, douchen, je aankleden en je tanden poetsen gewoon vanzelf gaan. Echter, wanneer je je hele leven in deze staat doorbrengt, dan vormt dat mij betreft een probleem. Dan ‘besta’ je alleen maar, en ‘leef’ je niet. Zo zie ik het tenminste.

 

Hoe is het zo ver gekomen?

Als je op de automatische piloot leeft, dan is daar een reden voor. Je leven is dan uit balans. Het is of te stressvol, of te ingewikkeld, te saai… vul zelf maar in. Je hebt je leven overgegeven aan de ‘routine‘ om het nog te kunnen handlen. Wanneer je dat niet meer wilt, zou je volgende stappen kunnen doorlopen:

 

3 stappen om uit de automatische piloot te komen

a) neem de beslissing het anders te gaan doen

‘Wanneer je doet wat je altijd deed, dan krijg je wat je altijd kreeg’. Tja, daar istie weer. Mijn favoriete quote. Mijn levensmotto. Voor mensen die mij volgen begint het misschien een beetje vervelend te worden, maar het is gewoon zo waar! Besluit dat je niet weer wilt wat je had en ga dingen anders doen. Dat is de eerste stap voor verandering.

b) neem de tijd om te bedenken wat je wél wilt

Ok, je hebt de beslissing genomen dingen anders te willen gaan doen. Focus niet op wat je niet wilt, maar bedenk wat je wél wilt. En neem daar de tijd voor. Uit de automatische piloot komen heeft het nodig dat je een stapje terug doet en naar je leven kijkt. Wat wil je anders? Schrijf dat op, maak een vision board of visualiseer het in je hoofd.

c) neem actie

Begin met kleine stapjes. Ik zelf wil altijd het liefst meteen een ommezwaai van 180 graden maken. Grote stappen, snel thuis zeg maar… Maar ik weet inmiddels dat dat niet de weg is. De kans dat je dan opgeeft, omdat het eindresultaat ‘toch niet haalbaar’ is, is dan groot. Met kleine stapjes kom je er ook. Je ziet continue vooruitgang en wanneer je over een tijdje terug kijkt, zie je ineens hoe ver je al gekomen bent. Heb je hierbij nog hulp nodig, dan kan mijn doelenboek je uitstekend ondersteunen. Vanaf half mei beschikbaar!

essentialiving | Gaby