Gelukkig zijn met Wabi Sabi | essentialiving
4789
post-template-default,single,single-post,postid-4789,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,qode_popup_menu_push_text_top,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Gelukkig zijn met Wabi Sabi

Gelukkig zijn met Wabi Sabi

Toevallig kwam ik ineens de woorden Wabi Sabi weer tegen. Ik herinner me dat ik hier vroeger een boek over had, maar dat ik er destijds niks van begreep. Opnieuw geïntrigeerd door deze Japanse filosofie of levenswijze, ben ik op zoek gegaan naar wat Wabi Sabi is en hoe je er invulling aan kan geven in je leven. En bij het eerste wat ik lees, denk ik al meteen: ‘ja, daar kan ik wel wat mee!’ :-)

Wabi Sabi kan je helpen met meer rust in het leven te staan en de kleine eenvoudige dingen in het leven te waarderen. Kernbegrippen van deze Japanse filosofie zijn onder andere: heden, eenvoud, leegte, intuïtie, acceptatie, rust en natuurlijkheid.

Dat lijkt toch aardig overeen te komen met waar ik met ‘essentialiving’ voor sta.

 

Wat is Wabi Sabi?

Wabi Sabi heeft geen eenduidige definitie. Wabi staat in ieder geval voor een manier van leven waarbij we ons eenvoudig en niet-materialistisch opstellen. Een Wabi-persoon is met weinig gelukkig en tevreden met zichzelf. Sabi staat voor alles wat vergankelijkheid vertegenwoordigt. De woorden samen betekenen dus iets van: ‘op een eenvoudige manier leven in de tijd die voorbij gaat’.

 

Wat betekent dit in de praktijk?

Eigenlijk komt het er op neer dat je met Wabi Sabi je leven ten volle in het hier en nu benut. Wij beschikken allemaal over het vermogen elk moment te waarderen. Diep in ons ligt de bron om gelukkig en tevreden te zijn ongeacht de omstandigheden. Als je Wabi Sabi in je leven brengt, kun je genieten van de kleinste dingen. Het leert je om alles wat je hebt te benutten en je geluk niet af te laten hangen van externe factoren.

 

Hoe doe je dat dan?

Nou, door invulling te geven aan de kernbegrippen van Wabi Sabi:

  • Heden: leven in het nu en geen overbodige gedachten hebben over verleden en toekomst
  • Eenvoud: de meeste aandacht schenken aan slechts die paar dingen die het allerbelangrijkste voor je zijn
  • Leegte: ruimte laten voor nieuwe dingen in je leven
  • Intuïtie: begrijpen zonder analytisch of logisch denken (of, zoals ik het altijd noem: ‘een zeker weten’ voelen)
  • Acceptatie van imperfectie: je aanpassen aan veranderende omstandigheden en van elke situatie het beste maken. Houden van mensen, dingen en de natuur en ze accepteren zoals ze zijn
  • Rust: je bevrijden van lawaai, rommel en afleiding die je niet nodig hebt en je afhouden van je innerlijke rust
  • Natuurlijkheid: dicht bij de natuur leven en natuurlijke materialen gebruiken

Easy peasy toch? ;-)

 

De essentialiving manier

Hoewel ik alle kernbegrippen van Wabi Sabi belangrijk vind en er op één of andere manier wel mee bezig ben in mijn leven, focus ik met essentialiving vooral op de eenvoud, leegte en rust. Praktisch als ik ben, zie ik ook wel een duidelijk ‘stappenplan’ hoe je hier invulling aan kan geven in je leven.

Stap 1: rust

Weg met de rommel. Ik ben een heel groot voorstander van het wegdoen van overbodige troep in huis. M’n blog staat er vol mee. Pas als je je rommel uit je leven gedelete hebt, voel je hoe zeer een teveel aan spullen ballast zijn. Voor tips over hoe je spullen kan weg doen, kijk ‘ns in de categorie ‘home’ van m’n blog.

Stap 2: leegte

Wanneer je rust gecreëerd hebt door letterlijk je rommel op te ruimen (lees: weg te doen), merk je de leegte die ontstaat. In eerste instantie misschien een beetje eng, maar zie het juist als een nieuwe kans. Zie wat er als vanzelf ontstaat.

Stap 3: eenvoud

Prop je leven vervolgens niet weer vol met spullen, afspraken en verplichtingen. Vul de leegte die ontstaan is alleen met de dingen die voor jou het meest belangrijk zijn. En de rest: hit delete and smile! ;-)

Kan je hier wat mee?

Gaby_419U

(bron: natuurlijk leven met Wabi Sabi)