Nooit meer wakker liggen van alle to do's | essentialiving
6043
post-template-default,single,single-post,postid-6043,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,qode_popup_menu_push_text_top,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Nooit meer wakker liggen van alle to do’s

Nooit meer wakker liggen van alle to do’s

Lig jij wel ns wakker van alles wat je nog moet regelen? Van alles wat je niet mag vergeten? Van alle to do’s? Blijf je dan daarover malen en komen de lijstjes keer op keer in je gedachten voorbij? Dat is waarschijnlijk een teken dat het je een beetje te veel wordt.

Er zijn dan een aantal goede time management tips beschikbaar om weer controle te krijgen. Om meer gedaan te krijgen in minder tijd. En om overzicht te krijgen zodat je weer rust krijgt. Bijvoorbeeld:
– maak je hoofd leeg door alle to do’s op te schrijven
– prioriteer de taken voor vandaag en begin met wat de hoogste prioriteit heeft
– focus op het afronden van een taak, doe niet heel veel half

Goede, bruikbare en nuttige tips wat mij betreft. Maar dat is niet hoe een essentialist het probleem aan zou pakken. Het is niet de essentialiving manier om niet meer wakker te liggen. Nee, een essentialist kijkt (overdag!) wat er allemaal op het to do bordje ligt en bepaalt vervolgens wat daarvan écht belangrijk is. Wat niet onder die noemer valt, wordt zonder pardon van het bord afgehaald. Hit delete and smile!

Nou worstelen veel mensen met het idee dat álles belangrijk is. Persoonlijk denk ik van niet, maar ok, laten we daar vanuit gaan. Leg vervolgens alle dingen die gedaan moeten worden ‘ns langs de lat of het essentieel is. Waarbij de definitie van essentieel is: ‘cruciaal, van doorslaggevende betekenis, onontbeerlijk’. Ik weet zeker dat er nu heel wat meer af kan vallen. Het gaat gewoon om keuzes maken. Keuzes van wat te doen. En vooral: wat niet. Doe dat! En slaap weer lekker… ;-)

Gaby_419U