Ontspullen, zo doe je dat #1 | essentialiving
7160
post-template-default,single,single-post,postid-7160,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,qode_popup_menu_push_text_top,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Ontspullen, zo doe je dat #1

Ontspullen, zo doe je dat #1

Ik hoor heel vaak dat mensen niet weten waar ze moeten beginnen met opruimen of ontspullen. Ze zien door de bomen het bos niet meer, raken overweldigd als ze denken aan ál die spullen en ontmoedigd bij het idee het he-le huis te moeten doen.

 

“to begin, begin”

 

Het maakt echt niet uit waar je begint, begin gewoon! Ik vind het zelf altijd fijn om makkelijk te beginnen. Dus die hoek of kast die niet zo heel erg overvol is. Op die manier zie je betrekkelijk gemakkelijk resultaat en krijg je er lol in. Bovendien kan je zo oefenen met beslissingen nemen, zodat je het bij de echt moeilijke keuzes al goed onder de knie hebt.

Ik begin mijn project in de woonkamer. Die is sowieso niet zo vol en bevat weinig overbodigs. Ik denk zelfs dat veel van mijn familie en vrienden nu denken: ‘Hè? Valt daar nog wat te ontspullen dan?’. Ja hoor, altijd! :-)

Ik kies gewoon een hoek uit, en daar begin ik. Het wordt de hoek van de TV kast. De komende dagen en weken zal ik systematisch, elke opvolgende hoek aanpakken. Ik werk dus in een vloeiende beweging alle hoeken of gedeeltes af. Als een ‘opruimolievlek’ die zich steeds verder uitbreidt in je huis. Op die manier hou je overzicht van waar je mee bezig bent.

 

Wat gaat weg?

Voordat ik daadwerkelijk weet waar ik terecht ga komen, zal het nog best lastig zijn om al keuzes te maken over wat ik ga bewaren en wat niet. Als ik bijvoorbeeld maar één ladekast mee kan nemen, hou ik dan nu die brede of juist die hoge? Ik noem maar wat. En qua keukenspullen: hoeveel ruimte ik in mijn toekomstige keuken ga hebben, weet ik natuurlijk nog niet. Dus hoeveel moet ik dan eigenlijk weg doen? Daarom richt ik mij nu alleen nog maar op de spullen die ik zeker niet meeneem wanneer ik de helft kleiner ga wonen.

 

Aan de slag!

 

Kastje 1

De twee linkse kastjes bevatten m’n modem, een contactdoos, HD recorder en afstandsbedieningen. Daar kan niets van weg. Het derde kastje van links bevat inpakpapier, -tasjes en -strikken. En verzendmateriaal. Aangezien ik de komende tijd vast veel ga verkopen via Marktplaats, is het wel handig het verzendmateriaal te houden. En inpakpapier heb ik gewoon zo nu en dan nodig, dus ook daar blijft het meeste van behouden.

Hoewel er dus eigenlijk ‘niks’ weg kan, is dit het resultaat:

ontspullen01

  • Sinterklaasinpakpapier gebruik ik al tig jaar niet meer, en nu is de tijd dat iemand anders er vast veel aan heeft. Ik geef het dus weg.
  • Een karton/rol waar inpakpapier omheen gezeten heeft, kan ook wel weg (hoezo heb ik dit überhaupt nog?).
  • Een koker met een postertje erin, dat ik nooit gebruikt heb, ga ik verkopen (hou mijn Marktplaats account in de gaten! Accountnaam ‘Den Bosch’).
  • Twee bubbeltjes enveloppen zijn zo klein, dat ik niet denk die ooit te gaan gebruiken om iets te verzenden.
  • Het witte doosje is leuk om sieraden in te verpakken, maar heel eerlijk: als je voor iemand sieraden koopt, wordt het in de winkel al leuk ingepakt. Dit kan dus naar de weggeefwinkel.

Ik vind zelf dat de ‘vangst’ bij een heel klein kastje, waar eigenlijk niets van weg kan, nog behoorlijk groot! Wat jullie?

 

Kastje 2

Het meest rechtse kastje bevat kaarsen en kandelaars. Een kleine verslaving van mij. Ik doorloop alles en besluit het volgende uit het kastje te halen:

ontspullen02

  • De lege verpakkingen gaan weg. Ik heb wat er nog in zat bij de nieuwe, volle verpakkingen gelegd.
  • De twee kaarskandelaars ga ik opbranden. Aangezien ik elke dag kaarsen aan heb, zijn die snel weggewerkt.
  • De kandelaars en theelichtjes breng ik naar boven, naar mijn berging. Daar staat een plastic bak met nog veel meer kandelaars. Wanneer ik wil besluiten welke ik ga houden en welke ik weg doe, moet ik ze eerst allemaal bij elkaar hebben staan. Dus ik breng ze naar boven en beslis erover wanneer ik bij de berging aangekomen ben om op te ruimen.

Ok, nou.. zo ruim ik dus op. Duidelijk? Nuttig? Nog vragen? Laat het me weten. Ik hoor graag van je!

gaby_419u-klein