'Probeer me niet te inspireren' | essentialiving
3283
post-template-default,single,single-post,postid-3283,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,qode_popup_menu_push_text_top,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

‘Probeer me niet te inspireren’

‘Probeer me niet te inspireren’

Op Huffington Post vond ik dit artikel ‘Hey Internet, Stop Trying to Inspire Me‘ door Jamie Varon. Ik moest wel lachen om de titel; het geïntrigeerde me, maar ik voelde me ook een beetje aangesproken (aangevallen?). Ook ik inspireer graag namelijk! Wat is daar slecht aan dan?!

Jamie schrijft dat ze gek wordt van alle nep positiviteit op internet. Van de lege feel good quotes. Van iedereen die wil inspireren tot een beter, grootser en gelukkiger leven. Ze wil gewoon léven. Erkenning en begrip voor haar niet altijd happy-de-peppie bestaan. En ze wil zich vooral niet meer schamen menselijk te zijn.

Wat die laatste dingen betreft: hear, hear! Helemaal mee eens. Gewoon léven. Met soms een nacht wakker liggen van de zorgen, en andere keren een heerlijke, onbezorgde, lange tuk maken. Met soms chagrijnig of verdrietig zijn, en dan weer immens gelukkig. Met dagen vol regen, maar ook dagen met volop zonneschijn. Ik ben er helemaal voor. Voor echtheid. Voor puur. Voor de essentie. Júist! Ik heb te lang een leven geleid dat niet het mijne was om te weten dat ik nooit meer nep wil.

Maar ok, ben ik het dan ook eens met wat Jamie over inspireren schrijft? Nee, dat niet. Ze vraagt zich af waarom ze altijd gelukkig zou moeten zijn. Ik denk persoonlijk dat geen enkele bijdrager aan het internet vindt dat dat moet, of denkt dat dat kan. Ik in ieder geval niet. En alsof elke schrijver die wil inspireren, claimt zelf altijd gelukkig te zijn. Ik geloof er niks van. Wanneer ik voor mijzelf spreek, dan is het juist zo dat ook ik de nodige shit ervaren heb om te komen waar ik nu ben. Waarmee ik overigens niet wil zeggen dat ik nu op een happy-island zit waar alles zonnig, mooi en goed is. Bepaald niet. Maar ik ben wel gelukkiger dan ik ooit was. En dat gun ik iedereen. Dus wanneer ik mensen help met mijn ervaringen, dan is dat toch fantastisch? Bovendien, wanneer je dat inspirerend gedoe allemaal niets vindt: kijk dan niet :-) We hebben hier allemaal een vrije keus, dus maak daar gebruik van!

De slotsom van Jamie, daar kan ik mezelf dan wel weer helemaal in vinden. Schaam je niet voor wie je bent, voor jouw pad of voor je ervaringen als mens. En daar heb ik nog wel wat inspirerende quotes over… ;-)

Be yourself. Everyone else is already taken. – Oscar Wilde

Be yourself. No one can ever tell you’re doing it wrong. – James Herlihy

Be yourself. Nobody else is better qualified. – unknown

 

Gaby_origineel zwart

Tags:
,