Sint / Kerst spending: 4 manieren om het anders te doen | essentialiving
3553
post-template-default,single,single-post,postid-3553,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,qode_popup_menu_push_text_top,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Sint / Kerst spending: 4 manieren om het anders te doen

Sint / Kerst spending: 4 manieren om het anders te doen

De klok is weer verzet, de dagen worden korter, de Sint en Kerst komen er weer aan. Een gezellig tijd, maar ook de tijd van het vele spenden. En dan zijn wij Nederlanders blijkbaar nog heel bescheiden zijn met onze uitgaven aan het eind van het jaar! Gemiddeld geven wij per huishouden ongeveer 455 euro uit aan feestdagengerelateerde artikelen. De big spenders zitten zoals verwacht in de Verenigde Staten. Zij besteden gemiddeld 920 euro aan de feestdagen, terwijl het gemiddelde in West-Europa op 604 euro ligt (bron: metro).

Maar al dat uitgeven, is dat nou nodig? Worden we er beter van met z’n allen? Ik heb er al vaker over geschreven: ik ben van mening van niet. En ik heb het idee dat steeds meer mensen het met mij eens zijn. Er circuleren alweer mooie initiatieven en inzichten op Internet, waarvan ik er hier graag een paar voor je op een rijtje zet:

 

1. Geef ‘slechts’ vier cadeaus

essentialiving | Sint en Kerst spending: 4 manieren om het anders te doen | 4 Christmas gifts challenge

Deze ‘4 gift Christmas challenge’ kwam ik tegen op de Money Saving Sisters. In plaats van tig cadeaus aan je kinderen te geven, beperk je jezelf bij deze uitdaging tot ‘slechts’ vier dingen:

  1. iets wat ze graag willen
  2. iets wat ze nodig hebben
  3. iets om aan te doen
  4. iets om te lezen

Ik vind het een mooi idee. En zoals Chrystie op haar blog al schrijft, vaak weten kinderen bij overvloed niet eens meer wat ze allemaal gekregen hebben. Bij vier items zal dat nog wel lukken.

 

2. Geef aandacht in plaats van spullen

Eigenlijk weten we het wel. Ga bij jezelf maar na. Wat vond jij als kind het belangrijkste om te krijgen van je ouders? En toch… Wanneer je dit filmpje bekijkt en het zo ‘right in your face’ is, kan het toch nog een eye-opener zijn. Prachtig.

 

3. Geef iets wat je zelf niet meer gebruikt

Dit fantastische idee komt van mijn BFF. Dit jaar had ze voor haar verjaardag wel een heel bijzondere cadeauwens: ze vroeg iets wat de gever niet meer gebruikt/draagt/leest, in plaats van iets nieuws. Ik zie echt alleen maar voordelen:

  • je hebt toch het plezier van iets kunnen geven (of krijgen)
  • het item wordt opnieuw gebruikt/leven ingeblazen
  • je geeft geen geld uit
  • je eigen huis is weer een item dat doelloos lag te liggen, kwijt

Om het als enige binnen een familie of vriendenclub zo te doen, komt misschien een beetje vreemd over. Maar spreek gewoon met elkaar af dat je het dit jaar zo doet. Of in ieder geval gedeeltelijk. Top idee toch?

 

4. Spendeer lokaal/van kleine ondernemers

essentialiving | Sint en Kerst spending: 4 manieren om het anders te doen | koop van kleine ondernemers

Dit soort afbeeldingen circuleren al meerdere jaren op internet. Je begrijpt dat ik als kleine ondernemer helemaal vóór ben ;-)

Ik ben benieuwd wat je hier van vindt. Heb jij misschien nog meer ideeën om het anders te doen dit jaar? Ik hoor het graag!

handtekening Gaby | essentialiving