Slapen is essentieel. Echt fijn! | essentialiving
3252
post-template-default,single,single-post,postid-3252,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,qode_popup_menu_push_text_top,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Slapen is essentieel. Echt fijn!

Slapen is essentieel. Echt fijn!

Vind je ook niet dat slapen en een geweldige manier is om je tijd door te brengen? Ik wel! Ik ben het dan ook niet eens met meneer Bon Jovi. Nou, eigenlijk ben ik het wel eens met het eerste gedeelte. Maar ik heb echt mijn slaap nodig om dat te kunnen doen. Ik voel me zo veel beter wanneer ik mijn uurtjes ‘out’ gehad heb. Het verbetert de kwaliteit van de tijd dat ik wakker ben aanzienlijk. En is dat niet het belangrijkste? Er is een groot verschil tussen de hoeveelheid rust die je nodig hebt om de dag door te komen, en de hoeveelheid die je nodig hebt om optimaal te kunnen functioneren. Wanneer je functioneert zoals ook de bedoeling is, voel je je gewoon veel lekkerder en krijg je zelfs meer gedaan in kortere tijd. Waarom voelen we ons dan beter en hoeveel slaap hebben we eigenlijk nodig?

 

Waarom voelen we ons beter?

Zelfs zonder volledig te begrijpen wat slaap precies voor ons doet, weten we wel dat we ons vreselijk voelen met te weinig slaap. En dat we, wanneer we genoeg gehad hebben, de wereld aan kunnen. Onderzoek toont aan dat een gebrek aan voldoende slaap onze stemming, motivatie, oordeel, waarneming en onze gezondheid beïnvloedt. Zo bestaat er een direct verband tussen te weinig slaap en bijvoorbeeld hart-en vaatziekten, hartaanvallen, diabetes en obesitas (bron: Harvard Medical School). We functioneren gewoon niet zo goed als we zouden kunnen wanneer we niet voldoende rust gehad hebben. En daardoor voelen we ons slecht. Is het niet fantastisch dat je een beter en gezonder leven kan leiden door gewoon meer te slapen?

 

Hoeveel slaap hebben we nodig?

Ik heb dit schema van de ‘National Sleep Foundation’ gevonden:

 

essentialiving | Slapen is essentieel. Echt fijn! | schema National Sleep Foundation

Wanneer ik naar de aanbevolen hoeveelheid slaap voor volwassenen kijk, is dat tussen de 7 en 9 uur. Nou, dat vind ik nogal een verschil! Dat is óf 29% van je dag, óf bijna 38%! Het is dus belangrijk om te weten wat het beste voor jou werkt. Hoe? Ik zou zeggen dat je kijkt hoe je je gedurende de dag voelt bij hoeveel slaap. Wanneer je genoeg geslapen hebt, moet je je de hele dag energiek en alert voelen. Van het moment dat je opstaat totdat je normaal gesproken naar bed gaat. Ik zelf heb zeker 8 uur per dag nodig. En het liefst zo af en toe zelfs 9 à 10 uur in het weekend. Vooral wanneer ik die 8 door de week niet gehaald heb.

Z z z z z z z z z z z …. :-)

 

Gaby_origineel zwart