Souvenirs: koop minder | essentialiving
3268
post-template-default,single,single-post,postid-3268,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,qode_popup_menu_push_text_top,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Souvenirs: koop minder

Souvenirs: koop minder

In het begin van mijn ‘reis carrière’, bracht ik vaak souvenirtjes mee voor mijn ouders, zus en mijzelf. Eenmaal thuisgekomen, bleek dat leuke kralen armbandje hier toch niet zo veel te doen voor mijn outfit als op vakantie. Of de mok, met de highlights van het betreffende land er op, leek toch een beetje verdwaald hier in het keukenkastje van m’n ouders. Op vakantie zijn al dat soort prullaria wannahaves. Terwijl thuis duidelijk wordt wat het eigenlijk is: overbodige troep.

 

Eén goedgekozen item

Gelukkig zijn mijn ouders spullen totaal niet gehecht aan spullen (de appel is niet ver van de boom gevallen). Zij waren dus ook niet beledigd toen ik niets meer voor ze meenam. Het zou me trouwens niet eens verbazen als het mijn moeder zelf was die aangegeven heeft dat ik niets meer mee hoefde te nemen. Maar toen ik een ‘echte reiziger’ werd, en daarmee bedoel ik dat ik met m’n rugzakje naar exotische plekken aan het andere eind van de wereld ging, vond ik het eigenlijk toch wel leuk een herinnering van elk land te hebben. Nu ik erop terugkijk, denk ik dat ik mijn favoriete quote “buy less, choose well, make it last” (Vivienne Westwood) toen al in praktijk bracht. Zonder het te weten. Ik wilde altijd maar 1 ding per land hebben, dus dat is in ieder geval al het ‘buy less’ en ‘choose well’ gedeelte. Bovendien wilde ik altijd iets wat ik zou gebruiken, of wat ik in mijn interieur zou plaatsen. Voor mij is dat het ‘make it last’ gedeelte.

 

Een alternatief voor souvenirs

Als je dit jaar ook minder onnodige spullen zou willen kopen op vakantie, maar je bent bang dat je omgeving dat niet zal kunnen waarderen, heb ik een idee voor je. Ik denk namelijk dat iedereen wel vindt dat het samen creëren van herinneringen belangrijker is dan spullen, toch? Je zou daarom, in plaats van souvenirs te kopen, je familie en vrienden kunnen uitnodigen voor een etentje. Dan maak je een gerecht uit de streek of het land waar je geweest bent als ‘souvenir’. Dit voornemen kan je voordat je op vakantie gaat al bespreken met je familie/vrienden. Op die manier zijn er geen verrassingen (lees: teleurstellingen) achteraf. Laat weten waarom je het graag zo wilt doen. Dan zal niemand er een probleem mee hebben.

 

Gaby_origineel zwart