Staat minimalisme overvloed in de weg?

minimalistisch interieur

Overvloedig leven. Dat klinkt toch prachtig? Dat wil je toch meteen? Iedereen geeft er misschien een andere invulling aan, maar uiteindelijk komt het neer op alles wat jou vrijheid geeft. Overvloedig geld.. zeker! Maar ook overvloedig liefde, inspiratie, gezondheid en ga zo maar door.

Geef het aandacht en het groeit. Dus wat nou als je met minimalisme bezig bent, staat dat dan een overvloedig leven in de weg? In een besloten FB groep waar ik lid van ben, kwam een medecursist met deze interessante vraag. Zelf zegt ze hierover:

“Het klinkt zo tegenstrijdig, maar ik denk zelf van niet. Ik ben me sinds een paar jaar aan het verdiepen in minimalisme, aanvankelijk om meer rust in mijn hoofd te hebben. Ik kwam erachter dat ik heel veel overbodige spullen had en hoe ik mijn tijd beter kon besteden. Maar met minimalisme richt je de aandacht niet op tekort, maar op gelukkig zijn met weinig en dat geeft juist een dankbaar gevoel. Ik koop niet veel, maar als ik iets koop is het iets wat ik echt, echt graag wil en meestal zijn dat ervaringen (of cursussen). Ik heb ook meer geld en tijd over voor leuke dingen. Maar omdat overvloed en minimalisme tegenstrijdig klinkt vroeg ik me af of dat samen gaat”.

 

Minimaliste versus essentialisme

Voor mij is minimalisme leven met zo min mogelijk. En dan met name met zo min mogelijk spullen. Maar daarmee ben je dus inderdaad gefocust op ‘zo min mogelijk’. Dus trek je daarmee dan ook zo min mogelijk geld aan? Zo min mogelijk geluk? Zo min mogelijk gezondheid en inspiratie? Lijkt mij niet het beste om op te focussen.

Ik ben daarom groot voorstander van ‘essentialisme’ (het woord bestaat volgens mij nog niet, maar ik werk er hard aan om het in de Van Dale te krijgen, haha). En dat is eigenlijk precies zoals zij het in haar vraag omschrijft. Met essentialisme leef je met alles wat voor jou belangrijk is. Dat is waar je je op focust. En ‘alles’ is voor mij overvloed. Maar dat hoeft dus niet perse ‘veel’ te zijn.

Does that make sense?

Gaby_419U

 

Filed under lifestyle

My name is Gaby, I’m forty-four years old, and I live in the Netherlands. My calendar is comfortably booked, busy but not too busy. I eat healthy, tastefully and pure. And I’m living a tidy life. Every day I simplify matters. To reach the essence is something I like, what I’m good at, it’s the way I am; and it’s what essentialiving stands for. I want to inspire you – let my blog help you to remove the crap from your daily life. I promise to give you a cheerful smile on your face :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *