Stap 5: Aantal items per categorie bepalen

zalm roze/witte nette jurk

Heerlijk, de laatste stap voordat we weer op gaan bouwen. We gaan even lekker puzzelen…

Opdracht voor vandaag

Voordat we gaan opbouwen, moeten we eerst nog even weten wat we precies willen hebben. Hoe gaan we de (in mijn geval 37) items verdelen over de verschillende categorieën? Hoeveel broeken, rokken, jurken, T-shirts, truien, schoenen en accessoires willen we eigenlijk hebben?

Ik vind dit eigenlijk best een moeilijke opdracht die ik zelf bedacht heb, haha! Mijn eerste reactie is: weet ik veel? Na even nagedacht te hebben, is dit mijn idee hierbij:

 • gevoelsmatig heb ik liever veel meer dingen voor aan de bovenkant dan voor aan de onderkant
 • ik ben een ongelooflijke koukleum (nee echt, ik ben veel erger dan jij) dus voor de buitenste bovenlaag (vesten, truien, jasjes) wil ik waarschijnlijk wat meer items hebben dan de gemiddelde ‘mensch’
 • ik ben niet zo’n schoenenfreak, dus ik denk dat ik aan 5 paar wel voldoende heb

 

Stap 5a: maak een verdeling op hoofdlijnen

We gaan nu eerst op hoofdlijn een verdeling maken, die we daarna verder gaan uitwerken/uitsplitsen op detailniveau. Maak deze verdeling overigens eerst op papier. Hierna gaan we echt met kleding aan de slag. Dit is hoe ik het voor mijzelf uitgewerkt heb:

 • Bovenkant: 22
 • Onderkant: 10
 • Schoenen: 5
 • Totaal: 37

 

Stap 5b: maak een onderverdeling

Ik ga nu verder met de onderverdeling. Als ik uitga van mijn aantallen dan verdeel ik, na even gepuzzeld te hebben, mijn 37 stuks als volgt:

Bovenkant

 • Hemdjes: 2
 • Tops korte mouw: 4
 • Tops lange mouw: 4
 • Trui: 4
 • Vest: 4
 • Colbert: 2
 • Jas: 2
 • Totaal: 22

Onderkant

 • Broek: 6
 • Short: 0
 • Rok: 2
 • Jurk: 2
 • Totaal: 10

Schoenen

 • Hoge hak: 1
 • Lage hak: 1
 • Platte schoen: 2
 • Gympen: 1
 • Totaal: 5

Oei, toch best wel weinig allemaal. Hahaha, waar ben ik aan begonnen? Benieuwd hoe jij het ervaart. Laat me weten welke vragen je tegenkomt en laat zien hoe ver jij al bent. Dat kan hieronder bij de reacties, of op Instagram met #essentialivingcw.

Vrijdag gaan we ein-de-lijk met hulp van doctor fashion opbouwen. Kom maar door met die tips doctor fashion! Yay!

Liefs, Cynthia en Gaby

Filed under kleding

My name is Gaby, I’m forty-four years old, and I live in the Netherlands. My calendar is comfortably booked, busy but not too busy. I eat healthy, tastefully and pure. And I’m living a tidy life. Every day I simplify matters. To reach the essence is something I like, what I’m good at, it’s the way I am; and it’s what essentialiving stands for. I want to inspire you – let my blog help you to remove the crap from your daily life. I promise to give you a cheerful smile on your face :-)

4 Comments

 1. Hoi Cynthia en Gaby,

  Ik heb enkele rokken en broeken die ik het hele jaar door draag, hoe moet ik die rekenen?
  Ik heb 3 spijkerrokken en 7 jeans (verschillenden modellen) die ik het hele jaar draag.

  Daarnaast heb ik dus 5 rokken voor de zomer en 3 broeken voor het najaar en winter.
  En nog 3 rokken voor de winter. Heb ik dan voor de zomer 8 rokken en voor de winter 6?

  Beetje dubbel gevoel krijg ik hiervan, het is best veel wat ik heb aan onderkleding.

  • Hoi Brenda,

   Dank voor je berichtje. Leuk om te lezen dat mensen hier daadwerkelijk mee bezig zijn!

   Wanneer jij bepaalde kleding het hele jaar door draagt, dan komt dat item dus elke keer weer in je capsule terug. Een capsule wil alleen zeggen dat je gedurende 3 maanden een bepaald aantal kledingstukken (in mijn geval 37) uit je hele kledingvoorraad kiest die je daadwerkelijk draagt. De rest sla je op. Of, als je het toch nooit meer aan doet, dan doe je het weg. Wanneer de drie maanden om zijn, maak je een nieuwe capsule voor dat seizoen. Je kan dan gewoon stukken ‘meenemen’. Dus draag jij een bepaalde broek het hele jaar door, dan gebruik je die gewoon bij elke capsule.

   Het fijne van de capsule wardrobe vind ik zelf dat je niets hoeft weg te doen. Dus jouw broeken voor het najaar en de winter, die kan je nu gewoon opslaan. Die komen niet terug in jouw zomer capsule. Je doet ze dus niet weg, je slaat ze alleen op. Totdat je ze wel in je capsule terug wilt laten komen omdat het daadwerkelijk najaar/winter is.

   Oh, en als jij op meer dan 37 stuks voor één capsule komt, dan is dat ook prima hè! Die 37 is gewoon een richtlijn. Daar mag je natuurlijk van afwijken.

   Succes!

 2. Stap 1tm 4 gedaan, maar 5 word lastig… De zeker weten stapel is gebleven en de misschien, gewoon zonder na denken weg gedaan. Er zijn weinig dingen die ik niet het hele jaar draag, behalve mijn Slippers, korte broeken en winterjas..haha. Denk dat ik de capsule maar over sla…

  • Hoi Fenès,
   Het is een misvatting om te denken dat de misschien stapel weg ‘moet’. Juist niet! Wat ik heerlijk vind aan de capsule wardrobe, is dat je uit je hele kledingvoorraad (in mijn geval) 37 kledingstukken kiest, waar je blij van wordt en die goed op elkaar afgestemd zijn, en die je voor die 3 maanden draagt. De rest sla je op (of, als je zeker weet dat je het toch niet meer aan doet, doe je ’t weg). Je hebt daardoor overzicht in je kledingkast en ’s ochtends kiezen wat je aan doet wordt makkelijk. Drie maanden later maak je een nieuwe capsule. Kleding die je het hele jaar aan doet, kan je dus gewoon van je zomer capsule meenemen naar je herfst capsule. En dan aanvullen met andere dingen uit je hele voorraad. Maar ik zelf heb bijvoorbeeld ook kleding die ik normaal het hele jaar draag, maar die ik nu bewust even niet in mijn zomercapsule heb laten terugkomen. Deze ligt gewoon opgeslagen en laat ik in mijn herfst of misschien nog later in mijn winter capsule weer een keer terug komen. Ik weet zeker dat het dan voelt alsof ik weer iets heel nieuws heb om aan te doen. Als het nog steeds niets voor je is, prima uiteraard. Maar ik zelf ben erg enthousiast, hahaha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *