Tijd is kostbaar | essentialiving
3248
post-template-default,single,single-post,postid-3248,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,qode_popup_menu_push_text_top,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Tijd is kostbaar

Tijd is kostbaar

Ja, ja… dat weten we nou wel. Tijd is kostbaar. Precies. En we zouden het niet moeten verdoen. Klopt. We zijn het er allemaal mee eens en toch verspillen we er zo veel van…

Onlangs maakte ik een praatje met mijn buurvrouw. Ze had net haar vader verloren. Natuurlijk was ze ongelooflijk verdrietig, maar ze had ook een levensveranderende ervaring de laatste twee weken van zijn leven. Die tijd verbleef hij namelijk in een hospice en zij en haar broers/zussen verbleven in de buurt. Ze vertelde me dat het in dat hospice zo makkelijk was om geen tijd te verdoen aan triviale dingen, om echt te focussen op wat belangrijk is, om de overbodige ballast te deleten. In het aangezicht van de dood is direct duidelijk wat essentieel is, en wat niet.

Ik zou echter graag wat eerder helder willen hebben wat essentieel is voor mij. Eigenlijk gewoon meteen NU! Nu ik gezond en gelukkig ben, met hopelijk nog een heel leven voor me. Dus hoe zou ik dat kunnen doen?

‘Dit is mijn geheim, het is heel eenvoudig: alleen met het hart kun je goed zien. Het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar.’
― Antoine de Saint-Exupéry, De Kleine Prins

Je weet dat ik graag dingen eenvoudig maak. En ook in dit gecompliceerde geval, om te kunnen zien of weten wat essentieel is en wat niet, is er een simpele oplossing. Antoine de Saint-Exupéry schreef het in 1943 al in zijn boek, De Kleine Prins. Die quote was mijn inspiratie voor essentialiving: alleen met je hart kun je goed zien. Voor mij betekent dat uit m’n hoofd komen en voelen.

Hoe? Tja, dat is aan jou zelf natuurlijk. We zijn allemaal verschillend en ik weet niet wat voor jou werkt. Sommige mensen gaan een stuk hardlopen om hun hoofd leeg te maken, sommigen moeten een tijd in de natuur doorbrengen voordat ze weer een beetje bij hun gevoel kunnen komen. Wat ook voor jou werkt, doe het! Het helpt je te weten wat belangrijk voor je is. En zo kan je je kostbare tijd spenderen aan dat wat essentieel is voor jou. En dat wat dat niet is, kan je zo makkelijker deleten! :-)

 

Gaby_origineel zwart

 

 

 

 

 

 

Tags:
, ,