Waarom kopen we toch zo veel? | essentialiving
4880
post-template-default,single,single-post,postid-4880,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,qode_popup_menu_push_text_top,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Waarom kopen we toch zo veel?

Waarom kopen we toch zo veel?

Waarom kopen we toch zo veel spullen die we eigenlijk helemaal niet nodig hebben?

Voor een groot gedeelte komt dat door slimme marketing. Consumentengedrag wordt grotendeels bepaald door emoties. Inspelen op die emoties leidt ertoe dat wensen worden omgezet in behoeften. En daarmee worden we aangezet tot aankoop.

Dit klinkt misschien alsof we allemaal weerloze wezens zijn. Slachtoffers van die gemene marketing mensen. Zo is het natuurlijk niet. Weerloos zijn we zeker niet, als we daar maar voor kiezen. Wij kunnen prima zelf bepalen wat goed voor ons is en of we iets wel of niet nodig hebben. Het kan je wel helpen om je bewust te zijn van de emoties waarop ingespeeld wordt, en van de realiteit die tegenover de belofte staat.

 

DE BELOFTE

’De kwaliteit van je leven gaat erop vooruit’

Het is heel normaal om een beter leven te willen. We worden gebombardeerd met reclameboodschappen die beloven dat al onze wensen — een betere gezondheid, veiligheid, vermindering van stress en betere relaties — vervuld worden als we maar de goede producten kopen.

DE REALITEIT

Naarmate we meer spullen hebben, kan de kwaliteit van ons leven juist afnemen. Bezittingen onderhouden kost extra tijd en geld. Als we schulden hebben, neemt de hoeveelheid stress toe. Bovendien blijft er minder tijd over voor familie en vrienden.


DE BELOFTE

’Je krijgt meer status en aanzien’

Weinig mensen zullen toegeven dat ze dingen kopen om indruk te maken op anderen. Maar onderzoek zegt: „Als mensen winkelen, is een heel belangrijk aspect van hun gedrag dat ze wedijveren met vrienden, buren, collega’s en familieleden.” Daarom zie je in reclame vaak dat producten gebruikt worden door succesvolle, rijke en gelukkige mensen. De boodschap die hiermee afgegeven wordt is: ’Dit kan jouw leven zijn.’

DE REALITEIT

Als we ons met anderen vergelijken en daaraan onze eigenwaarde afmeten, leidt dat tot een eindeloze cyclus van ontevredenheid. Als het ene is bereikt, gaan we direct naar het volgende verlangen.


DE BELOFTE

’Je kunt laten zien wie je bent’

Het boek Shiny Objects zegt: „Vaak laten we anderen zien wie we zijn (of willen zijn) door bepaalde spullen te gebruiken of te showen.” Marketingdeskundigen weten dat en doen moeite om merken (vooral luxe merken) in verband te brengen met bepaalde leefstijlen en waarden.

Hoe zie jij jezelf en welk imago wil je hebben? Stijlvol? Atletisch? De reclame zegt dat je gewoon het goede merk moet kopen om vanzelf het imago te krijgen dat bij dat merk hoort.

DE REALITEIT

Geen enkel product kan echt veranderen wie we zijn, of ons mooie eigenschappen geven zoals eerlijkheid en integriteit.

En zo is het maar net!

essentialiving | Gaby

(uit jw.org)