Voeg mediteren toe aan je to do lijst | essentialiving
3211
post-template-default,single,single-post,postid-3211,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,qode_popup_menu_push_text_top,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Voeg mediteren toe aan je to do lijst

Voeg mediteren toe aan je to do lijst

Yeuh, ik heb het gehaald! Ik heb mijn eerste 30 dagen doel bereikt! Ik heb 30 dagen lang elke dag 15 minuten gemediteerd. Ik koos dit doel omdat ik mediteren graag onderdeel van mijn dagelijkse routine wilde maken. Een paar jaar geleden had ik namelijk al een introductie cursus gedaan en toen merkte ik sterk de positieve effecten die mediteren heeft. Maar om dagelijks echt de tijd te nemen, te gaan zitten en mediteren, zelfs al is het maar voor 15 minuten, is nogal een uitdaging gebleken.

 

Welke positieve effecten merk ik?

Met het risico een beetje zweverig te klinken, zijn dit de positieve effecten voor mij:

  • Elk begin is moeilijk. Gedurende de eerste 2 of 3 minuten, poppen er allerlei weerstanden en uitvluchten in mij op: ‘ik wil dit niet, ik heb nog zoveel andere dingen te doen, misschien vandaag maar 5 minuten in plaats van 15’, etcetera, etcetera. Maar wanneer ik door deze eerste minuten heen kom, raak ik in de, zoals ik het noem, ‘meditatie modus’. Een modus waarin ik eindelijk mijn gedachten tot rust kan brengen. Ik ben een ontzettende denker, dus ik vind het heerlijk om even uit mijn hoofd te komen en gewoon te ‘zijn’.
  • Maar niet alleen mijn hoofd komt tot rust. Ook mijn lichaam. Wanneer ik veel te doen heb, gaat mijn lichaam in overdrive. Ik bedenk dan slimme manieren om dingen sneller en efficiënter te doen zodat ik tijd win. Op zich handig wanneer je dit kan, maar ook erg stressvol voor je lichaam. Met 15 minuten mediteren, kan ik dingen niet versnellen of efficiënter doen. 15 minuten is 15 minuten. Wetende dat ik dus gedurende die tijd zal zitten, zonder dat ik daar iets aan kan doen, helpt me om ook mijn lichaam even bij te laten komen.
  • Ok, dit is het meest vage gedeelte: mediteren helpt me om in contact met mezelf te komen. Yep. Dat dat heeft zo z’n voordelen, kan ik je vertellen! Omdat ik een denker ben, kan ik steeds weer opnieuw dingen overdenken. Maar wanneer ik in contact sta met mezelf, dan hoef ik dat niet te doen. Voor grote of kleinere beslissingen te nemen, wéét ik het antwoord dan gewoon. Wanneer ik in contact sta met mezelf weet ik wat ik moet doen, wie ik ben, wat ik wil. En daardoor ben ik gelukkiger en wordt het leven heel veel gemakkelijker!

 

Bespaar tijd

Ik weet ‘t, ik weet ‘t. essentialiving gaat over deleten. En nou adviseer ik om zelfs iets toe te voegen aan je drukke agenda? Ja, inderdaad! Wanneer je meer in contact staat met jezelf, weet je beter wat essentieel is voor je, en wat niet. En daarmee is het duidelijk wat de overbodige ballast is die je uit je leven kan deleten. Je kan je focussen op de dingen die belangrijk zijn voor je, en de verspilde tijd uit je agenda schrappen. Dus door deze 15 minuten per dag te investeren, ben ik ervan overtuigd dat je uiteindelijk zelfs tijd bespaart.

 

Hoe te beginnen?

  • je zou een beginnerscursus kunnen gaan volgen
  • of een geleide meditatie op YouTube uitkiezen
  • neem kleine stapjes; begin met bijvoorbeeld 5 minuten per dag te mediteren
  • pak een vast moment op de dag. Ik mediteer het liefst vóór mijn ontbijt. Dan kan het daarna meteen van mijn to do lijst en merk ik de hele dag de positieve effecten. Maar ook mediteren voor het slapen gaan heeft zo z’n voordelen: je valt sneller in slaap en je slaapt sowieso veel beter

Is mediteren nu onderdeel van mijn dagelijkse routine?

Geen idee. Onderzoek heeft aangetoond dat je iets 100 dagen achter elkaar moet doen om het echt in je routine te kunnen integreren. Dus ik denk dat ik de komende 70 dagen gewoon maar stug doorga…

Ik ben benieuwd wat jouw ervaring is met mediteren!

 

Gaby_origineel zwart