Voorjaarsschoonmaak: aan de slag! | essentialiving
3201
post-template-default,single,single-post,postid-3201,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,qode_popup_menu_push_text_top,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Voorjaarsschoonmaak: aan de slag!

Voorjaarsschoonmaak: aan de slag!

Jaaaaa, het is weer zo ver! Dit weekend wordt de klok verzet. We komen weer uit onze winterslaap. Langzaamaan wordt het warmer, de natuur ontwaakt: we gaan de goede kant weer op, wat mij betreft. En onderdeel van dit jaargetijde is natuurlijk de voorjaarsschoonmaak! Voor mij gaat dit trouwens niet zo zeer over schrobben en poetsen, maar over uitmesten, opruimen en organiseren. Tuurlijk, wanneer je lekker bezig bent daarmee, maak je ook wel even de plankjes schoon die weer tevoorschijn komen. Maar de focus ligt op opruimen. En dan met name op zo veel mogelijk weggooien.

 

Waarom een voorjaarsschoonmaak?

Op How Stuff Works vond ik een artikel dat zegt dat de voorjaarsschoonmaak waarschijnlijk iets met biologie te maken heeft: ‘gedurende de winter komen we minder in aanraking met daglicht. Hierdoor gaat de pijnappelklier melatonine produceren, een hormoon dat slaperigheid veroorzaakt bij de mens. Door die slaperigheid laten we sneller ons huis een rommeltje worden. Het zou zo maar kunnen dat we een voorjaarsschoonmaak houden omdat we, wanneer de dagen weer langer worden, wakker worden uit een winterlange melatonine-geïnduceerde roes en ineens meer energie overhouden.’ En met die meer energie gaan we dus blijkbaar ineens poetsen.

 

Waarom zou je een voorjaarsschoonmaak houden?

Vele studies hebben aangetoond dat een voorjaarsschoonmaak goed is voor je gezondheid en je gevoel van welbehagen. Dit artikel geeft een mooie samenvatting (in het Engels), voor het geval je geïnteresseerd bent. Mijn persoonlijke ervaring is inderdaad dat ik blij word van een voorjaarsschoonmaak. Terwijl ik bezig ben, komen mijn gedachten tot rust. Ik ben zo druk met het nemen van beslissingen over elk item, dat ik geen tijd heb om me zorgen de maken over andere (vaak niet relevante) dingen. Daarnaast kan je je vast wel voorstellen hoe goed je je voelt wanneer je klaar bent: hoe tevreden je bent, de trots, de manier waarop je huis eruit ziet, de leegte, de rust, hoe leeg je hoofd is … Allemaal beloningen die het de moeite waard maken om een voorjaarsschoonmaak te houden.

 

Voorjaarsschoonmaak volgens essentialiving

Ik ben van mening dat je niet met schoonmaken kan beginnen als je niet eerst opgeruimd hebt. Wanneer je kasten uitpuilen, kan je niet eens de bodem van de kast vinden om schoon te maken. Dus voordat je met emmers sop gaat rondrennen, pak eerst maar ‘ns een paar vuilniszakken. Daarna kan je schrobben en poetsen zoveel als je wilt. De derde stap is om alles wat je besloten hebt te houden terug te plaatsen op en in fris schoongemaakte planken en kasten. Dus, in het kort, bestaat een voorjaarsschoonmaak uit:

  1. opruimen (lees: zo veel mogelijk weggooien)
  2. schoonmaken
  3. terug zetten

Aan de slag!

In de volgende post, zal ik een simpel stappenplan geven hoe je de voorjaarsschoonmaak aan kan pakken. Dus stroop je mouwen alvast op en bereid je voor. We gaan aan de slag! Samen. Deal?

Als je al een vraag hebt kan je die natuurlijk altijd stellen door een reactie achter te laten of me een mail te sturen.

Gaby_origineel zwart