Voorjaarsschoonmaak stap voor stap | essentialiving
3208
post-template-default,single,single-post,postid-3208,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,qode_popup_menu_push_text_top,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Voorjaarsschoonmaak stap voor stap

Voorjaarsschoonmaak stap voor stap

Ben je er klaar voor? We gaan aan de slag! De grote voorjaarsschoonmaak, jeuh!

Ik weet dat de meeste mensen er niet naar uitkijken om door al hun spullen heen te gaan. Om  beslissingen te nemen over wat wel en wat niet weg te gooien. Om de moeite te nemen door heel het proces van de voorjaarsschoonmaak heen te gaan. Dus ik dacht dat ik dit artikel maar met mijn eigen enthousiasme hiervoor moest beginnen… :-) Ik vind de voorjaarsschoonmaak zelfs mediterend werken. Ik zweer het je! En je wéét gewoon dat je naderhand zoooo trots op jezelf zal zijn. En zoooo blij dat alles schoon is en uitgemest en opgeruimd eruit zal zien. Je voelt je echt super, dat beloof ik je!

De stappen van een voorjaarsschoonmaak volgens essentialiving zijn:

 

Stap 1: gooi weg

a) Begin

Dit is meteen het meest lastige gedeelte. Beginnen. De meeste mensen hebben er moeite mee.

 

quote discard

Het is belangrijk om kleine stapjes te nemen. Denk niet dat je het hele huis in één keer moet doen. Dat idee kan een beetje te overwhelming voor je zijn, waardoor je bevriest en helemaal niks meer doet. Kies een kamer uit waar je mee wilt beginnen. En misschien zelfs een deel van die kamer. Misschien een kast of een plank. Maar maak het jezelf niet té gemakkelijk ;-) Het is wel de bedoeling dat je nu echt dingen aanpakt en dat je resultaat gaan zien.

b) Maak leeg en neem beslissingen

Nadat je een kamer en een kast (hoek of plank) gekozen hebt om mee te beginnen, haal je de kast als eerste helemaal leeg. Schrik niet, je kamer zal er nu erger uitzien, met al je spullen her en der verspreid! Ben daar op voorbereid. Ga nu één voor één al je spullen af. Neem het in je hand en beslis of je het houdt of weg doet. Terwijl je dit doet, is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat:

het doel van opruimen is: zo veel mogelijk weg te gooien

Hoe meer je weggooit, hoe beter je opruimt. Dus het wegdoen van zelfs de kleinste dingen, zoals knopen, oude nagellak of schroeven, helpt je bij het opschonen van je huis. Denk niet andersom: dat wanneer iets zo klein is, je het ook best wel kunt bewaren. Veel kleine dingen bij elkaar is ook weer een hoop troep ;-) Een andere gedachte die je kan helpen bij het opruimen, staat in dit artikel.

c) Maak categorieën

Als het goed is heb je nu twee stapels: één stapel met alles wat je wilt houden (de kleine stapel, toch?). En een stapel met alles wat je weg wilt doen. Ik zal een apart artikel wijden aan de laatste stapel. We gaan nu verder met wat je wilt houden. Verdeel deze spullen in categorieën. Doe dat op een manier die voor jou logisch is. Hoe je dit doet, hangt af van de kast die je aan het opruimen bent. Is het je kledingkast? Dan zou je bijvoorbeeld je topjes bij elkaar kunnen leggen, je shirts met korte mouw en je shirts met lange mouw. Ben je je keukenkastje aan het uitmesten? Dan kan je bijvoorbeeld alle kruiden bij elkaar zoeken. En zo voort.

Kom je iets tegen wat je wel wilt houden, maar niet in de kast waar je mee bezig bent? Zet dat item dan alvast op de plek waar je het straks wilt hebben. Wanneer je nogal veel van dit soort dingen hebt, dan kan je huis er even wat rommeliger uit gaan zien dan het was. De kunst is om vol te houden en door te gaan. Kamer voor kamer. In dat geval komt uiteindelijk namelijk alles goed.

 

Stap 2: maak schoon

Voordat je dingen terug gaat plaatsen, is het misschien een goed idee om even met een doekje door je kast te gaan. Nu kan het! Omdat de kast helemaal leeg is, kan je het makkelijk schoonmaken. Ik weet dat de voorjaarsschoonmaak oorspronkelijk vooral over schoonmaken gaat (logisch met zo’n naam). Maar als je huis redelijk uitpuilt van de spullen, raad ik je aan om je vooral te focussen op het weggooien van dingen. Goed schoonmaken kan altijd daarna nog. Wanneer je er ook weer makkelijk bij kan. Ik zou je schoonmaak-effort nu alleen stoppen in een beetje afstoffen.

 

Stap 3: plaats terug

We zijn er bijna! Nu kan je de dingen die je wilt bewaren, terug plaatsen. Wanneer je mandjes of  boxes hierbij gebruikt, kan je alle categorieën makkelijk bij elkaar houden. Helemaal wanneer je dezelfde soort mandjes of boxes gebruikt, ziet je kast er super georganiseerd uit. De dingen die je het meest nodig hebt, kan je het beste vooraan plaatsen. Deze moeten makkelijk te pakken zijn.

Ik hoop dat dit je geholpen heeft. Laat me weten hoe het gegaan is!

 

Gaby_origineel zwart