Wat is jouw balans? | essentialiving
3203
post-template-default,single,single-post,postid-3203,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,qode_popup_menu_push_text_top,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Wat is jouw balans?

Wat is jouw balans?

Geleefd worden, snel en jachtig van a naar b en ondertussen alle ballen hoog houden om maar te voldoen aan het keurslijf van de perfecte vrouw. Om ons heen worden verwachtingen en verlangens gecreëerd die we denken te moeten najagen. Dat doen we ook massaal, en zo houden we zelf dat ideaalbeeld in stand. We worden zo opgeslokt door alle dingen die we (denken te moeten) doen, dat we vergeten even een pas op de plaats te maken en ons te realiseren waar we mee bezig zijn. Balans vinden is één van de grootste uitdagingen van deze tijd.

 

Wat is balans?

De definitie van balans is ‘in een toestand van evenwicht brengen of die handhaven’. Belangrijker is echter, wat is balans voor jóu. Wat betekent het voor jou? Wanneer voel jij je in balans? We zijn allemaal verschillend en we leven allemaal verschillende levens. Heb je (kleine) kinderen of niet? Is sporten een belangrijk onderdeel van je leven of niet zo? Laad jij je weer op door te gaan stappen met vrienden of door in je eentje te wandelen in de natuur? Balans is voor iedereen een verschillende combinatie van de gebieden die je levensbalans opmaken. Om je te helpen jouw balans te vinden, zal ik eerst een toelichting geven op die gebieden.

 

De 5 levensbalans gebieden volgens essentialiving

Er zijn verschillende manieren om de gebieden in te delen. Ik gebruik graag de volgende 5 pijlers:

  1. work – (je klaarmaken voor) werk en/of de zorg voor kinderen wanneer je een thuisblijfouder bent, opleiding, reistijd en het huishouden
  2. home – tijd die je thuis doorbrengt (afgezien van de tijd vermeld onder ‘work’), eventueel met partner en/of kind(eren)
  3. health – tijd die je aan je gezondheid besteedt, bijvoorbeeld sporten of gezonde maaltijden koken/bakken
  4. recreation – tijd die je doorbrengt met familie of vrienden en tijd die je spendeert aan hobby’s en andere leuke activiteiten
  5. you – tijd die je besteedt aan persoonlijke ontwikkeling of ontspanning, de zogenaamde ‘me-time’

Wat mij betreft is jouw balans die combinatie van bovenstaande gebieden die je de meeste energie geeft. Ik heb bijvoorbeeld meer tijd alleen nodig dan gemiddeld om goed te kunnen functioneren. Dus het percentage dat ik aan de pijler ‘you’ besteed is hoger dan voor de meeste mensen.

 

Inzicht is de eerste stap

Wanneer je het gevoel hebt dat je niet in balans bent, maar je weet niet wat je zou willen veranderen of hoe, dan kan je beginnen met eerst je huidige situatie beter te begrijpen. Inzicht is de eerste stap naar verandering. Om je hierbij te helpen, heb ik een balans schema gemaakt dat je gratis kan downloaden. Gebruik deze om de komende week ‘ns je balans te monitoren. Volgende week help ik je dan om daadwerkelijk veranderingen door te voeren.

Succes!

 

Gaby_origineel zwart

 

 

 

Tags:
, , ,