#2 Essentieel voor… Diana van Ewijk

#2 Essentieel voor… Diana van Ewijk

Een essentialist vraagt niet ‘wat kan ik missen’ maar juist ‘waar kan ik niet zonder’? Tuurlijk, ieder mens heeft lucht, eten, liefde nodig. En zonder onze mobiele telefoon kunnen de meesten van ons trouwens ook niet meer zo goed ;-) Maar welk ding of item is voor jou essentieel, en zegt daardoor meteen alles over jou? Dit keer stel ik deze vraag aan Diana van Ewijk:

 

Wie is Diana van Ewijk?

Diana is eigenaar van Soephoofd. Om haar kinderen en haarzelf meer groenten voor te schotelen, besloot ze tijdens een sabbatical elke dag soep te maken. Zo at haar gezin met gemak 250 groenten per dag én gooide ze veel minder groenten weg. Eenmaal weer aan het werk bleek het maken van een dagelijkse soep best lastig. Samen met Sarina Karouw bedacht ze SoepStarter; een mix van gedroogde groenten, kruiden en specerijen waarmee je binnen een kwartier een pan soep maakt van #weggooigroente. Met Soephoofd en de producten van SoepStarter wil Diana mensen helpen hun persoonlijke voedselverspilling te verminderen en tegelijkertijd gezonder te eten.

 

Waar kan jij niet zonder Diana?

Essentieel voor mij, als Soephoofd, maar ook gewoon, als mens? Dat moet toch wel bouillon zijn. Niet zo’n kant-en-klaar blokje vol palmolie en zout, maar een echt goede, zelfgemaakte bouillon. Want met een goede bouillon kun je te allen tijde iets lekkers maken van willekeurig wat je ook maar in je voorraad- of koelkast hebt staan. En dat is belangrijk voor mij. Ik vind: eten doe je drie keer per dag, 365 dagen per jaar – béter zorg je dat je dan ook iets lekkers eet. Iets waar je wat aan hebt, waar je lijf en je geest energie uithalen, en waar je samen van geniet. Daar steek ik graag mijn energie en liefde in.

 

 

Dat is trouwens radicaal anders dan een paar jaar geleden; toen kookte ik nooit. Dat vond ik zonde van mijn tijd. Ik was serieel ondernemer, we hadden twee jonge kinderen, een klushuis en twee banen. Onze keuken is dan ook gebouwd op gemak. Mijn man kookte in het weekend acht maaltijden, die we direct in de vriezer gooiden, en waar we dan de hele week van aten. Een uitgebreide magnetron en een grote vriezer – dat waren de voornaamste eisen aan onze keuken destijds. Ik was een ster in creatief opwarmen.

 

Bewust investeren

Ik heb bewust geïnvesteerd in leren koken, ik kon niks – nog geen ei koken. Ik stelde mezelf de uitdaging om binnen 3 maanden te leren een lekkere soep te maken. Dat was nog moeilijk trouwens: ik heb heel wat smerige soepjes in elkaar gedraaid :-) Toen ik dat eenmaal onder de knie had, besloot ik de lat hoger te leggen: alleen soep maken van seizoensgroenten. En daarna: zonder recept, van willekeurig wat ik in huis had. Toen besloot ik voortaan ook het bouillonblokje te skippen. De palmolie, het zout, de geur-, kleur- en smaakstoffen die erin zitten; dat wilde ik niet langer eten. Ik zocht (en vond!) een manier om zelf makkelijk en snel groentebouillon te maken. En dat bleek verrassend makkelijk. Inmiddels eten we elke dag soep, krijgen we met gemak die aanbevolen 250 gram groente binnen, en voel ik me geweldig. Essentieel dus, een goede bouillon! Zo essentieel, dat we er inmiddels bouillonworkshops in geven. Een feest vind ik het, steeds maar blijven leren en ontdekken – daar help ik anderen dan ook graag mee.

 

 

 

Meer weten? Volg Diana hier