5 voordelen van een capsule wardrobe

licht blauwe blouse met korte mouw op koperen hangertje van Hay design

5 voordelen van een capsule wardrobe

Zoals je wellicht al voorbij hebt zien komen, ga ik vanaf 22 mei een capsule wardrobe maken. Maar voordat ik aan de slag ga, geef ik je hierbij nog even 5 voordelen van zo’n wardrobe. Want hoewel het even een investering zal zijn om m’n kledingkast om te turnen, het gaat daarna ook zeker veel opleveren. En gelukkig gaat doctor fashion ons helpen, yay!

 

1. Je goed en fijn voelen

Deze is natuurlijk super belangrijk. Je wilt je zelfverzekerd voelen in je kleding. Doordat je heel bewust kiest voor de kledingstukken waar je echt blij van wordt, zal je dat ook uitstralen.

 

2. Minder stress

Wat mij echt fantastisch lijkt is dat je met de capsule wardrobe een overzichtelijke kledingkast hebt. Daar hou ik van. Nooit meer voor een volle kast staan en ‘niks hebben om aan te doen’. Ik kan niet wachten!

 

3. Goed voor je portemonnee

Uiteindelijk zal de capsule wardrobe ook goed zijn voor je portemonnee. Zelfs wanneer je nu goedkopere fashion koopt, bijvoorbeeld bij H&M of Primark. Goedkoop is namelijk vaak duurkoop. In mijn geval heb ik de laatste jaren heel af en toe goedkope kleding gekocht, dus ik verwacht wel even wat duurder uit te zijn. Maar ik vind het een goede investering voor de toekomst.

 

4. Zeeën van tijd

Je gaat met de capsule wardrobe één keer in de 3 maanden gericht op zoek gaat naar missende items, en dat levert tijd op. Je bent minder tijd kwijt aan de stad in gaan, zoeken en passen. Maar ook aan de online zoektocht, pakketjes ophalen of weer retourneren. Oh, wat een rust zal dat geven voor de doorgewinterde shopaholic! Voor mij zal het verschil niet zo groot zijn. Ik besteed al erg weinig tijd aan kleding.

 

5. Beter voor het milieu

De capsule wardrobe is eigenlijk ontstaan vanuit milieuoverwegingen. Door slechts een aantal kledingstukken van goede kwaliteit te kopen, ze daadwerkelijk te dragen en ze ook langer in je garderobe te houden, ‘consumeer’ je minder kleding. En dus belast je het milieu minder. Ik zelf vind het belangrijk om minder milieu belastend bezig te zijn. Ik erger mij aan de goedkope troep die ik de laatste tijd aangeschaft heb, en wat na 1x wassen al van ellende uit elkaar valt. Als ‘n echte essentialist ga ik vanaf nu dan ook voor ‘minder, maar beter…’.

Ik moet er nog aan beginnen, maar ik verwacht dus dat de capsule wardrobe mij heel wat voordelen gaat opleveren. Aan het eind van de eerste drie maanden zal ik de balans opmaken om te kijken of ze uitgekomen zijn. Verwacht ik dan helemaal geen nadelen? Nou, eigenlijk meer ‘hobbels’ die ik moet nemen. Zoals de tijd ervoor vrijmaken en het maken van keuzes. Maar gelukkig gaat doctor fashion mij, en dus ook jou, helpen!

Tot snel!

Liefs, Cynthia en Gaby