Capsule wardrobe: herfst 2017 (deel 1)

gewatteerd beige jack

Capsule wardrobe: herfst 2017 (deel 1)

Geen zin

Hoe blij ik ook met m’n capsule wardrobe ben, ik moet eerlijk toegeven dat ik er nogal tegenop zag een nieuwe capsule voor de herfst te maken. Het is best even een investering in tijd en energie, en daar had ik gewoon geen zin in. Ik dacht dan ook slim te zijn en even ‘quick en dirty’ wat items uit mijn zomer capsule te halen en die te vervangen door wat herfst kleding. Maar al snel bleek dat dat (voor mij in ieder geval) niet werkt. Ik miste het overzicht en het onderscheid tussen ‘echt wel’ en ‘misschien’. En juist de ‘echt wel’ items zijn zo belangrijk. Deze maken dat je echt weer blij bent met je kledingkast. Dus ik ben toch maar weer de stappen die ik gedefinieerd had, gaan doorlopen. Ze blijken dus zo slecht nog niet! ;-)

Stap 1: Bepaal je regels

Ik verander niets aan mijn regels. Ik ga nog steeds voor 37 items, inclusief jassen en schoenen en exclusief accessoires, ondergoed, sport-, nacht- en strandkleding.

Stap 2: Groeperen en no-go’s eruit halen

Zoals je in mijn vorige blog al kon lezen, had ik dit keer heel wat meer no-go’s. Blijkbaar wordt het steeds makkelijker afstand te doen van kleding. En omdat je met de capsule wardrobe niet zo veel bij koopt, zal je garderobe uiteindelijk gaan slinken.

Stap 3: Sorteren van je kleding op seizoen

Bij het maken van de zomer capsule was het heel makkelijk een onderscheid te maken tussen wat er wel in zou kunnen komen en wat zeker niet, omdat dat te warm zou zijn. Maar bij het maken van een capsule voor de herfst, vind ik dat toch wat lastiger. Je kan zowel zomer als winter items in de herfst aan! Deze stap vond ik deze keer dan ook niet zo relevant. Ik wilde in stap 4 toch al m’n kleding even langsgaan om te kijken of het in mijn herfst capsule zou komen of niet.

Stap 4: Keuzes maken

Voor deze stap ben ik bij mijn huidige (zomer) capsule begonnen. Ik heb gekeken wat ik zeker mee wilde nemen naar de herfst capsule, en wat misschien. Vervolgens ben ik al mijn andere kleding langs gegaan. Het resultaat is:

 • 15 ‘echt wel’ items, waarvan 5 uit de zomer capsule
 • 33 ‘misschien’ items, waarvan 2 uit de zomer capsule

Links ‘misschien’ en rechts ‘echt wel’

Stap 5: Aantal items per categorie bepalen

De hoofdlijnen hou ik voor deze herfst capsule hetzelfde als bij de zomer capsule:

 • Boven: 22 items
 • Onder: 10 items
 • Schoenen: 5 items
 • Totaal: 37 items

Voor de onderverdeling heb ik bijvoorbeeld voor boven in de herfst echt geen hemdjes of tops met korte mouw nodig. Daar komen extra truien en vesten voor terug. Voor onder hou ik voorlopig evenveel rokken, jurken en broeken aan als in de zomer. Wijzigen kan altijd nog.

Boven

 • Tops/blouses lange mouw: 6
 • Trui: 6
 • Vest: 6
 • Colbert/jack: 2
 • Jas: 2
 • Totaal: 22

Onder

 • Broek: 6
 • Rok: 2
 • Jurk: 2
 • Totaal: 10

Schoenen

 • Korte laars, hoge hak: 1
 • Korte laars, lage/platte hak: 3
 • Gympen: 1
 • Totaal: 5

Tot zover het eerste deel van de capsule wardrobe voor de herfst. Volgende week het tweede deel.

Stappenplan

Wil jij mijn handige stappenplan voor het maken van een capsule wardrobe in je inbox ontvangen? Schrijf je hier gratis in!