Dingen die meteen weg kunnen – keuken

keuken gerei

Dingen die meteen weg kunnen – keuken

Je hebt vast wel ‘ns van de uitspraak gehoord: “er is nog nooit iemand geweest die op z’n sterfbed heeft gezegd: ik wou dat ik meer gewerkt had”. Hoe waar! Ik pas deze uitspraak altijd graag toe op spullen. Ik denk namelijk niet dat er ooit iemand is geweest die gezegd heeft: “goh, ik wou dat ik meer spullen bewaard had”.

 

Waarom bewaren we zo veel?

Eén van de belangrijkste redenen om vast te houden aan spullen is dat we denken het ooit in de toekomst nog wel ‘ns te kunnen gebruiken. Zelfs als we er duidelijk al tijden niets mee gedaan hebben. Een andere reden is dat we eigenlijk gewoon niet weten wanneer iets weg kan. Veel spullen hebben namelijk geen houdbaarheidsdatum. Maar wanneer je alles maar bewaart en je huis uitpuilt van spullen, dan kan dat je overweldigen. Spullen kosten energie en kunnen je belemmeren.

Vandaar deze serie over spullen die echt acuut weg kunnen. Zonder na te denken. Gewoon doen. Het is tijd to hit delete and smile! Vandaag de eerste editie over keuken spullen:

 

Keuken spullen

1. Mokken

Vaak hebben we veel te veel mokken. Na elke verjaardag, vakantie of kerst komen er wel weer een paar bij, omdat de meeste cadeaus zijn. Maar zelfs als het een cadeau was, is het ok om ze weg te doen. Echt. Pak je vier favoriete mokken, laat je eventuele huisgenoten hetzelfde doen en doe de rest weg.

2. Keukengerei

Is jouw keukenla zo vol dat je ’em amper open of dicht kan doen? Je bent niet de enige. Al dat keukengerei dat oh zo handig leek toen je het kocht; in de praktijk gebruik je het nauwelijks. Of al dat nieuwe gerei dat je kocht zonder het oude weg te doen. Of al dat gerei dat je dubbel hebt. Weg ermee!

3. Kruiden

Deze hebben natuurlijk wel een houdbaarheidsdatum! Dus het zou heel gemakkelijk moeten zijn om hier de bezem ‘ns door te halen. Je kan inderdaad kijken naar de houdbaarheidsdatum. Of je doet je geur en smaak test. Wanneer ze muf of flauw zijn geworden, kunnen ze echt wel weg.

4. Plastic bakjes

Altijd handig om wat plastic bakjes te hebben! Ze moedigen aan om kliekjes te bewaren en minder voedsel weg te gooien. Ik ben helemaal voor. Maar je kan natuurlijk maar een bepaald aantal kliekjes bewaren. Het hele idee is dat je ze op een dag ook weer opeet. Bewaar dus niet te veel bakjes. Daarnaast zou je ook ‘ns kunnen checken of de bakjes die je hebt ook een deksel hebben, en andersom. Wanneer dat niet het geval is, kunnen die als eerste weg.

5. Weinig gebruikte keuken apparaten

Het meest lastige aan deze is waarschijnlijk het opsporen van deze spullen. Je zou alles uit je keukenkastjes kunnen halen en alleen terug zetten wat je ook daadwerkelijk gebruikt. Doe de rest weg.

 

Ik vind het heel leuk om te zien hoeveel keukenspullen jij weggedaan hebt. En hiermee inspireer je meteen ook anderen! Dus tag @essentialiving op Instagram of Facebook. Of laat hieronder een reactie achter.

Succes met ontspullen!

Liefs,

Gaby_origineel zwart