Dingen die meteen weg kunnen – papier

Dingen die meteen weg kunnen – papier

In de serie “er is nog nooit iemand geweest die op zijn sterfbed heeft gezegd: goh, ik wou dat ik meer spullen bewaard had”, deze week papieren spullen die je subiet weg kan gooien.

  • tijdschriften
  • bonnetjes
  • post
  • boeken
  • knutselwerkjes van je kinderen

 

1. Tijdschriften

Wat is dat toch met tijdschriften? We weten dat we toch de tijd niet hebben om ze allemaal te lezen, maar ze wegdoen doen we ook niet. In plaats daarvan laten we ze overal rondslingeren in huis. En dat herinnert ons er alleen maar aan dat we ze a) nog steeds moeten lezen en b) dat we dat nog steeds niet gedaan hebben. Niet echt motiverend. Of we hebben ze wel gelezen, maar we denken dat we ze ooit nog een keer willen lezen. Tuurlijk… Raap ze gewoon bij elkaar en geef ze aan iemand of een organisatie die er blij mee is. Het voelt bevrijdend, echt. En de volgende keer misschien geen nieuwe tijdschriften meer kopen als je eigenlijk toch wel weet dat je ze niet gaat lezen.

2. Bonnetjes

Onze ordners kunnen redelijk uitpuilen met bonnetjes. De bonnen die je toch niet nodig hebt voor de belastingaangifte kunnen echt meteen weg. De bonnen die je daar wel voor nodig hebt, kunnen na een aantal jaar ook gewoon weg. Privé bonnen moet je 5 jaar bewaren en zakelijke 7 jaar. Daarna kunnen ze weg. Zonder na te denken. Huppetee, bij het oud papier of door de shredder.

3. Post

Post kan je het beste gelijk bij binnenkomst sorteren. Open brieven en rekeningen meteen, doe  de enveloppe bij het oud papier en leg de brief of rekening op een to do stapel. Advertentieblaadjes kunnen ook linea recta naar het oud papier, zonder dat je ze bekijkt. Deze blaadjes proberen je alleen maar dingen aan te smeren waarvan je zelf nog niet eens wist dat je ze zou moeten hebben. Echt, je hebt het niet nodig. Het draagt alleen maar bij aan meer spullen in huis, wat totaal overbodig is. Beter is het om een nee-nee sticker op je brievenbus te doen, zodat je deze troep niet eens binnen krijgt.

4. Boeken

Zoveel boeken, zo weinig tijd. Ik zou echt zo graag een keer een snellees cursus doen. Het staat zelfs op mijn bucket list. Ik zeg dit omdat ik het begrijp. Ik begrijp de stapels boeken die je hebt liggen, de nieuwe interessante boeken die je blijft kopen, terwijl je ze nooit allemaal gelezen krijgt. Op een gegeven moment heb ik tegen mezelf gezegd dat ik geen nieuwe boeken meer mocht kopen totdat ik alle boeken die ik al thuis had liggen gelezen had. Misschien helpt deze regel ook voor jou.

Maar ok, soms is het probleem niet dat je geen tijd hebt om de nieuwe boeken te lezen. Soms is het probleem dat je boeken die je al lezen hebt, niet weg kan doen. Ik denk niet dat ze allemaal fan-tas-ti-sche boeken waren, toch? Hou gewoon alleen je favoriete. De boeken die je nog een keer leest of die je wilt bewaren om dingen in op te zoeken. Bewaar ze netjes in een boekenkast en geef de overige weg.

5. Knutselwerkjes

Lastig. Ik begrijp dat het knutselwerk van jouw kind je dierbaar is en zonder twijfel ook een echt kunstwerk. Maar je zou wellicht een keuze kunnen maken welke je wilt bewaren en welke je toch wel weg kan doen. Bewaar de leukste of waar je de mooiste herinneringen aan hebt. Als het te moeilijk is om ze zomaar weg te doen, maak er dan een foto van. Dan heb je het in ieder geval nog digitaal.

 

Laat me weten hoe het gaat met het wegdoen van papieren spullen. Tag @essentialiving op Instagram of Facebook. Of laat hieronder een reactie achter.

Succes met het wegdoen van spullen. Met het deleten van de overbodige ballast in je leven. Hit delete and smile. En glimlachen zal je. Dat beloof ik je!

Gaby_origineel zwart