Leven als een essentialist: vers eten

Leven als een essentialist: vers eten

Een essentialist kiest bewust voor wat belangrijk voor haar (hem) is. Zo kiest zij ook bewust de voedingsstoffen die ze in haar lichaam stopt. Ik had hier ook kunnen schrijven ‘zo kiest zij ook bewust wat ze eet’. Maar ik heb het júist op deze manier verwoord. Want dat is wat je doet met eten: je stopt voedingsstoffen in je lichaam om het goed te kunnen laten functioneren.

Geraffineerde voeding

Hier in de Westerse wereld eten wij veel niet-verse, geraffineerde, verpakte producten. Geraffineerde voeding wordt vaak als verzamelnaam gebruikt voor gemaksvoedsel. Dit is in een fabriek zo gemaakt, dat je er (bijna) niks meer aan hoeft te doen. Je kan het direct vanuit de verpakking opeten, of je hoeft het alleen maar af te bakken of op te warmen.

Het grootste probleem van geraffineerd voedsel is dat de goede stoffen tijdens het bewerken in de fabriek eruit gehaald zijn. Wat je overhoudt zijn ‘lege calorieën’. Dat zijn calorieën waar je lichaam maar weinig aan heeft: ze bevatten niet meer de belangrijke vitamines, mineralen en vezels die ons lichaam nodig heeft om goed te functioneren.

Bij verse, on-geraffineerde producten blijven deze voedingsstoffen bewaard. Helemaal als je verse producten eet die maar een korte afstand naar je keuken hebben afgelegd, zoals van de plaatselijke boer of uit je eigen moestuin. Vitamines en andere voedingsstoffen blijven dan goed behouden. En dat zal je proeven! En je lichaam zal het merken.

Zo vers mogelijk

Ik ben (ook) nog niet zo ver dat ik wekelijks m’n fietsje pak en naar de dichtstbijzijnde boer fiets om m’n inkopen te doen hoor. Of alles bij de bio-winkel haal. Maar koken met pakjes en zakjes doe ik echt bijna nooit meer, en dat bevalt me prima! Ik heb ‘t al vaker gezegd: om het bereiden met verse producten vol te kunnen houden, lag voor mij de oplossing in het plannen van m’n maaltijden. En ik weet precies een handige tool daarvoor! ;-)

bron: gezond-gewicht.info