Stap vier: het grote reinigen

Stap vier: het grote reinigen

Hoe komt het toch dat ik ineens zo’n enorme foodie ben? Zoals je weet, heb ik jaren geprobeerd om gezond te eten. Nadat ik al een aantal stappen in de goede richting gezet had (zie voorgaande posts in de categorie food), kwam het echte omkeerpunt pas vorige zomer. Ik had de vrij radicale beslissing genomen om te stoppen met werken. Zomaar ineens! Zonder dat ik wist wat ik daarna zou gaan doen. Maar ik kon niet verder. Ik voelde me in een richting geduwd waar ik niet heen wilde. Een richting zonder uitzicht op groei of persoonlijke ontwikkeling. En dus wilde ik een frisse nieuwe start voor mijzelf. Ook van binnen! Ik besloot mijn lichaam grondig te reinigen en een citroensapkuur van 10 dagen te doen. En dat bleek een echte ‘reset’ knop te zijn voor mijn eetgewoonten.

Wat is een citroensapkuur?

Gedurende 10 dagen drink je alleen een mix van citroensap, water, ahornsiroop en cayenne peper. En voor de duidelijkheid: dat is dus het enige wat je gedurende die dagen binnen krijgt. Je eet niets! Je mag extra water drinken of kruidenthee, en je moet je dag eindigen met een laxerend poeder drankje, maar dat is het!

Het recept voor de citroendrank voor één dag is:

 • 2 liter water
 • 20 eetlepels vers geperste citroensap
 • 20 eetlepels ahorn siroop (C+ gradatie)
 • 1 theelepel cayenne peper

Dit is wat je minimaal moet drinken. Als je wilt, mag je meer van dit drankje nemen.

Wat waren mijn bevindingen gedurende de kuur?

 • ik was echt super verbaasd dat ik geen honger gevoel had gedurende die 10 dagen. Blijkbaar zitten in het drankje alle belangrijke mineralen en sporenelementen die je nodig hebt, waardoor je geen honger voelt. Ik vond de opbouw- en afbouwdagen, waarin je langzaam je consumptie moet verminderen en vermeerderen om je lichaam te laten wennen, veel lastiger.
 • Het was een goed idee van mij om de kuur te doen toen iedereen op vakantie was (ik was net gestopt met werken, dus geen vakantie voor mij!): ik was namelijk nogal chagrijnig! Ik miste het kauwen en verschillende smaken en texturen in mijn mond zo erg, dat het een negatief effect had op mijn humeur. Dus nu iedereen weg was, hoefde ik alleen maar zelf met mijn chagrijnige zelf te dealen.
 • Bovendien kwam het goed uit dat ik mezelf de hele dag flink bezig hielt met een enorme schoonmaak en metamorfose van mijn huis. Daardoor had ik geen tijd om continu aan eten te denken.

  Wat waren mijn bevindingen na de kuur?

  Positieve effecten van de kuur waren een stralende huid en glanzend haar. Echt! Wie wil dat nou niet? :-) Het enorme energie niveau waar iedereen het over heeft, en wat ik het allerliefste uit de kuur wilde halen, is helaas aan mij voorbij gegaan. Het belangrijkste effect voor mij was dat ik het gezond eten beter vast kan houden: na deze kuur voelde ik me zo puur en schoon dat ik niet meer mijn lichaam wilde ‘vervuilen’ met slechte voeding. Zoals aangegeven was het echt een reset knop voor mij. Ik had absoluut geen moeite om weg te blijven van ongezond eten.

Als jij er ook aan zit te denken om deze kuur te doen, dan kan ik dat alleen maar toejuichen. Ik denk dat ik er zelf ook weer ééntje ga doen deze zomer. Ik raad je wel aan om je goed voor te bereiden. Lees er over, weet wat de effecten zullen zijn op je lichaam, weet waarom je dit wilt doen. Ik denk dat je er zeker niet te licht over moet denken. Succes en laat me weten hoe het je bevallen is!

Gaby_origineel zwart

Follow my blog with Bloglovin